Az év első hónapjában a lakossági várakozások látványosan javultak, miközben az üzleti szektor kilátásai hibahatáron belül, de romlottak decemberhez képest – derült ki a GKI konjunktúraindexének eredményeiből, amely januárban bő 2 ponttal emelkedett decemberhez képest. A mutató legutóbb 2022 júliusában, az előtti utolsó hónapban állt ilyen magasan.

Businessman looking at graph on glass pane in factory hall
GKI konjunktúraindex
Fotó: Getty Images

Az üzleti világ hangulata januárban egyáltalán nem javult, sőt, a GKI üzleti bizalmi indexe hibahatáron belül, 1 ponttal csökkent. Az idei első hónapban csak az iparban következett be érezhető negatív változás, a másik három szektorban gyakorlatilag változatlanok maradtak a cégek kilátásai decemberhez képest. Az iparban a teljes rendelésállomány megítélése alig esett vissza, a saját termelésű készletek szintje pedig kissé nőni tudott.

Az építőiparban a rendelésállomány értékelése is erős javuláson van túl, ám a foglalkoztatási várakozások óvatosabbak lettek. A kereskedelemben nőtt az előző negyedév üzletmenetével való elégedettség, azonban a készletek nagyobbak lettek, és a következő három hónapban várható megrendelések megítélése is romlott. A szolgáltatóágazatban az előző három hónap üzletmenetének megítélése kedvező irányba mozdult el, de a következő három hónapra vonatkozó várakozás visszaesett decemberhez képest, a foglalkoztatási tervek pedig nem változtak.

A GKI fogyasztói bizalmi index januárban mintegy kétéves csúcsára emelkedett.

A lakosság mind az elmúlt egy évben tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásait javulónak értékelte.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága januárban hibahatáron belül romlott, a létszám bővítését és csökkentését tervezők száma nem különbözik egymástól. A többséget az optimisták alkotják a és az üzleti szolgáltatások területén, miközben az iparban és az építőiparban a pesszimisták vannak többségben.

GKI konjunktúraindex
Fotó: GKI

Az üzleti szféra összesített áremelési tervei – a decemberi markáns erősödés után – az idei első hónapban kissé tovább emelkedtek, de a kereskedelemben némileg csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága kissé kedvezőbbé vált, így a mutató féléves csúcsára emelkedett. A magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó várakozások is sokat javultak, csaknem kétéves rekordot értek el, de még így is a pesszimisták vannak jelentős többségben az optimistákkal szemben.