Tavaly 445 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a Széchenyi Pihenő Kártyákra, amely negyedével, azaz több mint 90 milliárd forinttal haladta meg a 2022-ben látott összeget (354,7 milliárd forint). Decemberben ráadásul kiemelkedő szintet ért el a feltöltések mértéke, miután 2023 utolsó hónapjában 83 milliárd forint érkezett a dolgozók SZÉP-kártyájára. Ez 58 százalékkal volt magasabb, mint a 2022 decemberében (52,4 milliárd forint) feltöltött összeg. A rekordfeltöltéshez a kormány döntése is hozzájárult – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Budapest, 2022. április 30.
A Széchenyi Pihenőkártya (Szép kártya) elfogadását hirdető felirat egy Adyligeti vendéglátóhelyen, a Léda Étterem és Pizzériánál. A legenda szerint a korábbi Tisza István-ligetet azért nevezték el 1949-ben Ady Endréről, mert a költő szeretett a közeli, hűvösvölgyi Balázs-vendéglőben étkezni. Ady Endre az Adél nevet visszafelé olvasva nevezte Lédának szerelmét, múzsáját.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.Budapest, 2022. április 30.A Széchenyi Pihenőkártya (Szép kártya) elfogadását hirdető felirat egy Adyligeti vendéglátóhelyen, a Léda Étterem és Pizzériánál. A legenda szerint a korábbi Tisza István-ligetet azért nevezték el 1949-ben Ady Endréről, mert a költő szeretett a közeli, hűvösvölgyi Balázs-vendéglőben étkezni. Ady Endre az Adél nevet visszafelé olvasva nevezte Lédának szerelmét, múzsáját.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Decemberben  83 milliárd forint érkezett a magyarországi dolgozók SZÉP-kártyájára.
Fotó: Róka László

Hidegélelmiszert is lehetett venni, de nem a turizmus kárára

A tárca emlékeztet: a kabinet a családok védelmében döntött arról, hogy 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók az éves – 450 ezer forintos – kereten felül a SZÉP-kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 ezer forint összeget utalhatnak. Az intézkedésnek köszönhetően így 2023-ban 650 ezer forintra emelkedett a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege, valamint ebben az időszakban a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket a családok hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatták. 

Az NMG tájékoztatása alapján az intézkedés hatására mintegy 5 ezer új munkáltató lépett be a rendszerébe, továbbá a cégek 30 százaléka biztosította a megnövelt összeget. 

Tavaly a kártyabirtokosok összesen 449,4 milliárd forintot költöttek, ebből csak decemberben 64,2 milliárdot.

Ez utóbbi 87 százalékkal volt több, mint a 2022 decemberi költések összege (34,4 milliárd forint). Az is kiderült, hogy augusztusban, szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben 53,9 milliárd forintot fordítottak élelmiszervásárlásra. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, hogy az adatok mindezek alapján arra is rámutatnak, hogy 

az élelmiszervásárlás lehetősége nem a turisztikai célú fogyasztástól vonta el a forrást, hanem azon felül realizálódott további költés.

A kormány intézkedése a fogyasztásra, az élelmiszeriparra és a gazdasági növekedésre is hatott

A várakozásoknak megfelelően a SZÉP-kártya kedvezményes keretének kibővítése serkentette a turisztikai keresletet, miközben a felhasználás kiszélesítése számottevően növelte a családok vásárlóerejét – nyomatékosítják, hozzátéve, az intézkedés növelte a fogyasztást, segítve többek közt az élelmiszeripart, végső soron pedig a helyreállítását. 

A közlemény azzal zárul, hogy 2023 az inflációcsökkentés éve volt, a kormány intézkedéseinek köszönhetően decemberre minden várakozást felülmúlva 5,5 százalékra csökkent az mértéke, idén pedig a kabinet helyreállítja a növekedést. 

A céljuk, hogy 2024-ben újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben növekedjen a Ennek érdekében három területen kell előrelépni: 

  • az óvatossági motívum fokozatos oldásával és a bizalom erősítésével növelni kell a fogyasztást,
  • helyre kell állítani a belgazdasági termelést és 25 százalék felett kell tartani a beruházásokat,
  • továbbá tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást.