BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízezerrel több fizetési meghagyást indítottak tavaly lejárt tartozások miatt

Egyszerű lett követni a tartozásokat azóta, hogy tavaly október óta teljesen elektronikussá vált az ügyintézés a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek számára.

Lejárt tartozások miatt több mint 419 ezer fizetési meghagyást kezdeményeztek tavaly a közjegyzőknél, 2,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az esetek túlnyomó többségében tízezer és hárommillió forint közötti lejárt pénzkövetelést kívántak érvényesíteni a jogosultak, döntően követeléskezelő, mobil- és közműcégek.

Asian,Man,Taking,A,Real,Estate,Quote
lakáshitel, hitel, tartozás, kölcsön, számol, ounting, money, loan, house, ingatlan,
Mindenképpen érdemes reagálni a felszólításokra.
Fotó: Shutterstock

Egyszerűsítette az eljárást, hogy tavaly októbertől az elektronikus ügyintézésre kötelezettek, például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek számára teljesen elektronikussá vált az ügyintézés. 2022-höz képest 7,5 százalékkal nőtt azok aránya, akik valamilyen okból vitatták a követelést. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) hangsúlyozza, hogy jogtalan követelés esetén, vagy aki nem ért egyet a fizetési meghagyással, időben mondjon ellent, különben a tartozás behajtása miatt végrehajtás is indulhat vele szemben.  Amennyiben ugyanakkor jogos a követelés, így a kötelezett nem vitatja a tartozást, de például átmeneti pénzzavarban van, akkor bizonyos méltánylást érdemlő körülmények fennállására tekintettel részletfizetést vagy fizetésre halasztást is kérhet a közjegyzőtől.

A fizetési meghagyásos eljárás harmincmillió forint alatt a leghatékonyabb és leggyorsabb módja az igényérvényesítésnek, azaz, hogy pereskedés nélkül hozzájusson jogos pénzköveteléséhez az, akinek tartoznak.

Bárki kezdeményezhet fizetési meghagyást közjegyzőnél, legyen szó vissza nem fizetett kölcsönről, lejárt számlákról vagy például bérletidíj-tartozásról.

2023-ban 419 546 fizetési meghagyást kezdeményeztek, 2,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kérelmek több mint 99 százaléka tízezer és hárommillió forint közötti követelést takart, és szinte kizárólag jogi személyek, legnagyobb részben követeléskezelők, mobilszolgáltatók és közműcégek indították.

Nem érdemes ellentmondással húzni az időt

A MOKK hangsúlyozza, ha valaki fizetési meghagyást kap, a legrosszabb, amit tehet, ha nem foglalkozik vele vagy át sem veszi a levelet, ugyanis utóbbi esetben a kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon részére kézbesítettnek tekintik a fizetési meghagyást.  Amennyiben a címzett a levél kézhezvétele után 15 naptári napon belül nem vitatja a követelést, például nem foglalkozik vele, mert korábban már befizette a kérdéses számlát, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, és végrehajtás is kezdeményezhető. Ilyenkor úgy kell tekinteni, hogy elismerte a tartozást.

Annak ellenére, hogy harmincmillió forint alatt a fizetési meghagyás a leggyorsabb módja a lejárt tartozások érvényesítésének, hárommillió forint alatt pedig ez a kizárólagos módja annak, hogy hozzájussanak a jogosultak jogos pénzkövetelésükhöz, magánszemélyekhez csak az eljárások alig több mint 3 százaléka köthető.

A tapasztalatok szerint tovább egyszerűsítette és gyorsította az eljárást, hogy 2023 októberében több helyen is módosult a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvény. Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek, például a gazdálkodó szervezetek, alapítványok, ügyvédek, önkormányzatok számára teljesen elektronikussá vált az eljárás. Ha velük szemben fizetési meghagyást bocsátanak ki, akkor azt az elektronikus tárhelyükre kézbesítik, és ellentmondani is csak online, a MOKK rendszerén keresztül tudnak.

Az előző évekhez képest jelentősen, 7,5 százalékkal nőtt az ellentmondások száma, a követelések 6,6 százalékát vitatták a címzettek. 2023-ban a kezdeményezett eljárások 75 százalékában, 316 ezer esetben indult végrehajtás a kötelezettek által nem vitatott, jogerőre emelkedett fizetési meghagyások alapján, ez arányaiban 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bankszámlák és hagyatéki eljárások, ezekre érdemes figyelni

A pénz sorsa rendezhető, az ügyintézés gördülékeny és biztonságos – mondta Tóth Ádám, a MOKK elnöke.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.