A síelők és snowboardosok számára a február az igazi csúcsidőszak, ezért nem meglepő, hogy sokan most tervezik felkeresni a külföldi sípályákat, hogy kedvenc téli sportjukat űzhessék. Azonban egy síbaleset miatt akár kórházban is véget érhet a hegyekben töltött téli vakáció, így kiemelten fontos, hogy felkészülten vágjunk neki az utazásnak.

Dangerous,Accident,Of,Skier,Jumping,In,The,Air.,,Concept,Of
síbaleset, síelés, snowboard, tél
Pénzügyileg is fájdalmas lehet egy külföldön elszenvedett síbaleset.
Fotó: Shutterstock

 

Csak a helikopteres mentés több mint kétmillió forint

Az Allianz legfrissebb elemzése szerint a téli sportolás céljából szervezett külföldi utazások során a balesetek jelentik a leggyakoribb kockázatot. A biztosító kimutatása alapján a jellemző sí- vagy snowboardos balesetek közé tartozik a sérüléssel és akár csonttöréssel is járó esés. A konkrét eseteket tekintve, ha például Ausztriában kijelölt pályán síelés közben történik baleset, emiatt pedig sürgősségi ellátásra vagy akár műtétre is szükség van, akkor jó néhány költség felmerülhet:

  • helikopteres mentés: 2 289 000 forint
  • orvoshoz szállítás: 15 000 forint
  • kórházi ellátás: 6 322 000 forint
  • gyógyszer: 52 500 forint
  • a beteg Magyarországra szállítása az illetékes gyógyintézetig: 338 000 forint
  • fel nem használt síbérlet: 100 000 forint
  • poggyászkár – eltört kamera, megsérült síkötés, kiszakadt síkabát: 400 000 forint
  • poggyászkár – bérelt síléc sérülése: 50 000 forint

A fenti számokat összeadva és egy ilyen baleset akár tízmillió forintba is kerülhet, ha a szerencsétlenül járt turista nem rendelkezik megfelelő utasbiztosítással.

Az Európai Egészségkártya hasznos ha van, de az nem helyettesíti az utasbiztosítást,

nem téríti meg a helikopteres mentés és a betegszállítás költségeit sem. Emellett a turistaközpontokban működő kórházak közül sem mindegyik fogadja el, hiszen ezek többsége magánegészségügyi intézményként működik.

A sürgősségi ellátás mellett a fel nem használt síbérlet is megtérülhet

Ráadásul egy jól megválasztott utasbiztosítás nemcsak akkor jön jól, ha a sípályán történik valami baj, egyéb esetekben is megkímélhet minket a kellemetlenségektől és a felesleges kiadásoktól. Erre egy jó példa, hogy ha valakit ágynak dönt egy betegség vagy láz, és orvosi javaslatra nem tud a vakáció hátralevő részében síelni és más, előre betervezett programon részt venni. Vannak olyan konstrukciók, amelyek esetében a sürgősségi ellátás költségein kívül többek között a fel nem használt síbérlet, valamint a lemondott fakultatív programok költségeire is igényt tarthatunk a biztosítónál.

„Bármi is történik, a téli sportoláshoz kialakított utasbiztosítások, mint például az Allianz Téli Sportok utasbiztosítás, átfogó védelmet nyújtanak a külföldi utazásokon felmerülő leggyakoribb kockázatokra, hiszen számos szolgáltatást tartalmazhatnak: többek között a választott csomagnak megfelelő limitig fedezhetik a síbaleset esetén szükséges hegyi és helikopteres mentést, valamint a sürgősségi kórházi és járóbeteg-ellátást” – mondta Móri Anikó, az Allianz Hungária Zrt. utasbiztosítási termékmenedzsere.

Hozzátette, hogy ezek a konstrukciók kiterjedhetnek a baleset miatt megsérült sportfelszerelésre és a fel nem használt síbérlet költségére, valamint a másnak okozott testi sérülésre és dologi károkozásra.

„Emellett természetesen váratlan betegség és a sportolástól független baleset kapcsán is fedezetet nyújthatnak. Továbbá autós utazás esetén gépjármű-asszisztencia vagy légi utazás esetén járatkésés vagy járattörlés esetére automatikus szolgáltatás is választható. Az Allianz Téli Sportok utasbiztosítás ráadásul a kijelölt pályán való síelésen és snowboardozáson túl szánkózásra, hótalpas túrázásra, korcsolyázásra, motoros és kutyaszánozásra, hóraftingra, valamint bobozásra is kiterjed, és akár utazás előtt is megköthető online, néhány perc alatt” – fejtette ki Móri.

Új platform jelent meg a magyar biztosítópiacon, ezerfős szakértői hálózatával mindent felbolygat

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. kedden elindította a biztositasipiac.hu digitális biztosításközvetítő rendszerét, amely az online biztosításkötés új dimenzióját hozza el a magyar lakosság és a biztosítási tanácsadók részére. A digitális platform elindítása mellett a társadalmi felelősségvállalás is kiemelt szerepet kap Magyarország piacvezető alkuszcégének stratégiájában, ennek jegyében minden, a felületen megkötött biztosítás után 250 forinttal támogatja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet.