Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány új komplex gazdasági mutatója az Oeco-Index, amely igyekszik a legfontosabb, rendszeresen publikált gazdasági és társadalmi fejlettséget bemutató jelzőszámokat egyetlen indexbe sűríteni. Ez olyan komplex jelzőszám, amelynek segítségével lehetővé válik az országok közötti összehasonlítás és a mutató időbeli alakulásának vizsgálata is. A mutató legnagyobb hozzáadott értéke, hogy átfogóbb képet adhat az egyes nemzetgazdaságok fejlettségéről – ismertette az új mutató apropóján rendezett szakmai kerekasztal-beszélgetésen Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Minél több meghatározó jellemzőt érdemes figyelembe venni 

Sokáig egy ország gazdaságának jellemzéséhez a (bruttó hazai termék) mértéké használták fel. 

Concept,Of,Gross,Domestic,Product,(gdp)
A GDP helyett jobb mutatónak ítélik az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány munkatársai a GNI-t.
 Fotó: Shutterstock

Az Oeco-Index ezzel szemben elsősorban a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) mértékére épí,t és 25, a Világbank által rendszeresen publikált gazdasági, társadalmi és a politikai rendszert bemutató részmutatót foglal magában. A végső indexnél 50 százalékos súlyt kaptak a gazdasági mutatók, 40 százalékosat a társadalmi mérőszámok, míg a leginkább percepción (észlelésen) alapuló politikai mutatók 10 százalékosat.

Gazdasági mutatók

Az Oeco-Index kiszámolásához a gazdasági mutatók kötött használják az egy főre eső GNI-t (vásárlóerő-paritáson – PPP), a GDP százalékában a bruttó megtakarítást, a bruttó tőkefelhalmozást, a szolgáltatások hozzáadott értékét, a feldolgozóipar hozzáadott értékét, a mezőgazdaság hozzáadott értékét, a kutatási és fejlesztési kiadásokat, az export ot és az importot, továbbá a foglalkoztatottságot és a magas technológiai igényű exportot (a feldolgozóipari százalékában).

Társadalmi mutatók

A társadalmi mutatók közül a születéskor várható átlagos élettartamot, az oktatási és az egészségügyi kiadásokat veszik figyelembe a GDP százalékában. Továbbá kalkulálnak az írni és olvasni tudók, az internetpenetráció, a mobiltelefonnal rendelkezők arányával, a humántőke-index (HCI) mutatóval és a városi népesség megoszlásával.

Európai Unió országainak fejlettsége az Oeco-index alapján 2022
Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

A politikai rendszer, a bürokrácia, a transzparencia és a korrupció mutatói közül a véleménynyilvánítás és elszámoltathatóság, a politikai stabilitás és erőszak/terrorizmus hiánya, a kormány hatékonysága, a szabályozás minősége, a jogállamiság, valamint a korrupció ellenőrzése számít bele az Oeco-indexbe.

A módszertan

Az index értéke minden esetben nulla és 1 között szóródik. A nulla az alacsony, míg az 1 közeli értékek a magas fejlettségi fokot mutatják. A mutató számításakor az ismertetett részmutatókat veszik figyelembe a kutatók, melyek azonos súlyt kapnak, és később ezeknek a számtani átlagát veszik az egyes kategóriák értékének meghatározásához.