Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére mentesítette a társaságot az alól, hogy megjelölt egyedi azonosítóval rendelkező ionizáló sugárzást létrehozó berendezéseket hatósági engedélyezés és ellenőrzés nélkül kelljen használnia. Cikkünk eredeti változata szerint a mentesítést – az ügyfél kérelmére – azért adta meg a hivatal, mert a Samsung gödi beruházása nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, ami lehetővé teszi a beruházás gyorsítását és egyszerűsítését, ám utóbb az OAH jelezte: lépésének más oka volt. A hivataltól kapott tájékoztatással kiegészítettük az írást.

Vegaray
Ilyen anyagvizsgáló berendezése lesz a gödi Samsungnak.
Fotó: Vegaray

Az érintett röntgenspektrométert a Raypia Co., Ltd. gyártja, a típusa Vegaray CL. A termék a III. sugárvédelmi kategóriába tartozik, vagyis röntgensugaras anyag- és finomszerkezet vizsgálatára használható.

A mostani csak egy a felmentések sorában 

Az OAH azzal a feltétellel adta meg a felmentést, hogy az eszköz tulajdonosa, illetve birtokosa bejelenti nála, amint a tulajdonába kerül az ionizáló sugárzást létrehozó berendezés, vagy megszületik az arra irányuló szerződés, megrendelés. Nyolc napon belül jelenteni kell, ha netán megváltozna a berendezés tulajdonosának a neve, az eszköz tulajdonjoga vagy használata, bármilyen jogcímen. A berendezést csak a felhasználói útmutatóban leírt biztonsági előírások szerint szabad üzemeltetni, a szerelését és karbantartását csak arra jogosult, érvényes engedéllyel rendelkező személy vagy szervezet végezheti. Az OAH engedélye határozatlan ideig érvényes. A Samsung magyarországi tevékenységéről, újként megjelenő kutatás-fejlesztéséről néhány hónapja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott.  

Jelen határozat csak egy a sok közül. Az OAH – szintén nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások esetében – már sok tucat hasonló felmentést adott a gödi Samsungnak, ahogyan az iváncsai SK On Hungary Kft.-nek is. Az is igaz, hogy nem alapértelmezésben. Arra is volt példa, hogy a Samsungnak pótlólag kellett adatokat szolgáltatnia, és várakoznia.

Ám itt jön a felmentés valódi magyarázata

Az OAH-tól kapott reagálás szerint a cikk tévesen állítja, hogy a mentesítést azért adta meg a hivatal, mert a Samsung gödi beruházása nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősül, ez a minősítés pedig lehetővé teszi a beruházás gyorsítását és egyszerűsítését. A cikk összekeveri a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek gyorsított ügyintézését és a III. sugárvédelmi kategóriába tartozó [= kis veszélyességű] berendezések típusának a hatósági engedélyezés és ellenőrzés alóli mentesítését. 

A kiemelt státusz csak a határidőt érinti

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt státusz csak az ügyintézési határidőre van hatással; az ügyintézési határidő az általános közigazgatási rendtartásról szóló  2016. évi CL. törvényben meghatározott 60 nap helyett az adott beruházásra vonatkozó kormányrendeletben meghatározott időtartam. Ez a gödi Samsung esetében 42 nap, az iváncsai SK On esetében 15 nap. Az eljárás menetét egyebekben ez nem  érinti, az ügyfélnek ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie, mint bármely más ügyfélnek azonos típusú eljárásban. 

A III. sugárveszélyes kategóriába tartozó berendezések  típusát az OAH (bejelentési kötelezettséggel) mentesítheti a sugárvédelmi hatósági engedélyezés és  ellenőrzés alól, ha

 a berendezés teljesíti az ionizáló sugárzás elleni védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló 2/2022. (IV. 29.) OAH rendelet 54. §-ában és 57.  §-ában meghatározott feltételeket. A két legfontosabb feltétel, hogy a berendezés hozzáférhető felszínétől 10 centiméterre legfeljebb 1 mikrosievert/óra (µSv/h) dózisteljesítmény mérhető és, hogy a sugárzási térhez nem lehet hozzáférni üzemelés közben. E két feltétel teljesülése miatt a dolgozókat nem érheti többletdózis. Az ilyen eljárásban mentesített berendezéseket nem csak a mentesítési eljárást kezdeményező ügyfél, hanem bárki üzemeltetheti külön engedélyezés és ellenőrzés nélkül, a határozatban megfogalmazott bejelentési kötelezettségek teljesítésével. Az OAH több száz berendezés típust mentesített a sugárvédelmi engedélyezés és ellenőrzés alól, ezek listája a honlapján megtalálható.