Nemcsak a végrendeletek száma növekszik a közjegyzőknél évek óta, hanem az öröklési szerződéseké is, amilyet tavaly például 10 százalékkal többen kötöttek, mint 2022-ben, azt jelezve, hogy egyre többen maradnak időskorukra egyedül, állandó segítség nélkül – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményéből.

Senior,Old,Man,Elderly,Examining,And,Signing,Last,Will,And
A házilag készült végrendeletek között sok a formailag és tartalmilag hibás, ezért támadható.
Fotó: Shutterstock

Gyakran végrendelkeznek a nem az első házasságban élő szülők, akiknek korábbi kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy minden gyerek egyforma részhez jusson a közös vagyonból. A törvény szerint ugyanis 

kevesebbet örököl annak a gyermeke, aki hamarabb hal meg,

mert a túlélő házastárs által örökölt – egy gyermekre eső – résznek a korábban elhunyt házastárs gyermeke nem válik örökösévé.

Minden gyerekről másképp gondoskodnak

A házastársak tehetnek külön-külön vagy közösen is végrendeletet, az utóbbi érvényben marad az egyik fél halálát követően, és ha kikötik, akkor módosítani vagy visszavonni sem lehet. 

Akik nem szeretnék vállalni ezt a halálon túli megkötést, azok inkább külön-külön végrendelkeznek különvagyonukról és a közös vagyonból rájuk eső részről. Egyelőre még ez utóbbi a gyakoribb a házaspároknál, bár 

tavaly megugrott, másfélszeresére nőtt a közös végrendeletet készítők száma.

Érdemes végrendelkezniük azoknak is, akik nem egyforma vagyonrészt akarnak a gyerekeikre hagyni,  például azért, mert az életükben kevesebbet adtak, vagy bebiztosíthatják a korábbi kapcsolatukból származó gyermekek örökrészét. 

A nem az első házasságban élők a végrendelkezéssel megelőzhetik az örökösök közötti családi vitákat is

– mondja Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Tartási szerződés helyett öröklési

Nemcsak a végrendeletek száma növekszik, hanem az öröklési szerződéseké is, mert egyre többen maradnak időskorukra egyedül, állandó segítség nélkül a közeli hozzátartozóik külföldi munkavállalása vagy falvakból városba költözése miatt. 

Tavaly 10 százalékkal több öröklési szerződést kötöttek, 

aminek lényege, hogy a tartási vagy az életjáradéki szerződéssel szemben a tartásért, gondozásért cserébe adott lakás tulajdonjoga csak az örökhagyó halálával száll át a szerződéses örökösre.

Gondoskodnak egymásról az élettársak is

Az élettársak is egyre gyakrabban végrendelkeznek egymás javára. Ők ugyanis a törvényes öröklési rend szerint nem örökölnek egymás után, még a közösen lakott ingatlanra sem illeti meg őket haszonélvezet. 

Végrendelet hiányában az élettársak semmit nem kapnak a párjuk után,

és ha nincs tulajdonrészük a közösen lakott lakásban, ki is költöztethetik őket az örökösök.

Retired,Couple,With,Financial,Advisor
Időben kell lépni, megelőzve az örökösök közötti vitákat. Fotó: Shutterstock

Végrendeletet saját kezűleg, akár kézzel írva is lehet készíteni, de szigorú formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie. Elég egy apró hiba, hogy hiányos, hibás, emiatt pedig érvénytelen legyen, és a formai és tartalmi hiányosságokra hivatkozva az örökösök megtámadhatják a hagyatéki eljárás során. 

A közjegyzői okiratba foglalt végrendelet tényét viszont mindig bejegyzik a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, így majd a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző is biztosan tudomást szerez róla.