Emelkedik az állami többségű víziközmű-társaságoknál dolgozók alapbére – jelentette be V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára. Az intézkedésre két lépésben kerül sor: lesz egy január elsejétől érvényes, 10 százalékos emelés, és lesz egy további 5 százalékos július elsejétől. 

Two,Workers,Change,Public,Water,Pipes,In,Trench,On,Rainy
Két lépésben emelik az állami víziközmű-alkalmazottak alapbérét.
Fotó: Shutterstock

 

Hízik az állam részesedése a víziközmű-piacon                                                     

Mint az államtitkár emlékeztetett, a jogszabály lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy az ellátási felelősséget és az ehhez kapcsolódó vagyont, illetve a szolgáltatótársaságban fennálló tulajdonosi részesedést önként, ingyen átadják a magyar államnak. Az integrációs programban eddig tizennégy, korábban többségi önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltató csatlakozott az állami szolgáltatókhoz.

Ezzel az ország területének felén már az állami víziközmű-szolgáltatók látják el a vízközmű-üzemeltetési feladatokat.

A tizennyolc társaság összesen több mint 11 ezer munkavállalót foglalkoztat, ezzel az állami tulajdonú cégek között a negyedik legnagyobb az országban.

Lesz legalább bruttó 450 ezer forint cafeteria is

A Nemzeti Vízművek Zrt. és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közötti megállapodásnak köszönhetően a béremelés mellett az idén legalább bruttó 450 ezer forintos cafeteriakeret áll a dolgozók rendelkezésére. Ők az áprilisban esedékes bérfizetésekkel már az emelt fizetéseket vehetik kézhez. A bérmegállapodást a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége és az Autonóm Területi Szakszervezet is támogatta.