Az Intuitive Machines IM-2 küldetése révén várhatóan már idén megkezdheti munkáját a Puli NASA-díjas Holdi Vízszimatolója. Ez a magyar fejlesztésű detektor képes felmérni a Hold felszíni rétegében található hidrogénkészletet, amely lehetővé teheti az űrhajósok vízellátásának biztosítását. Emellett a vízből kinyert hidrogén és oxigén potenciálisan rakéta-üzemanyagként is szolgálhat a jövő űrkutatási missziói során.

Magyar fejlesztés a Holdi Vízszimatoló
Fotó: Puli Space Technologies

A magyar fejlesztésű vízszimatoló műszer rendkívül kis méretű, mindössze 10×10×3,4 centiméter, és csupán 40 dekagramm tömegű.

Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar technológia is hozzájárulhat a Hold felszínének felfedezéséhez. Izgatottan várjuk, hogy eredményeink által még több lehetőséget nyissunk meg az emberiség számára az űrkutatás terén

– mondta dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója és vezetője.

Az Európai Űrügynökség pályázatán is indulnak

A Puli Space Technologies Kft. egy budapesti székhelyű űrtechnológiai cég, mely 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy a gyorsan növekvő magán Hold-ipar részévé váljon. A Puli Space Technologies olcsó, könnyű, egyedülálló mobilitási képességekkel rendelkező holdjáró rover, valamint mérőeszközök fejlesztésén dolgozik, melyek képesek túlélni a szélsőséges holdbéli környezetet, erőforrásokat felfedezni, valamint segíteni azok holdfelszíni hasznosítását.

Magyar cég is hozzájárulhat a Hold-missziók sikeréhez.
Fotó: Puli Space Technologies

A Holdi Vízszimatoló az Európai Űrügynökség (ESA) által indított, alacsony költségvetésű holdi küldetésekhez kiírt pályázatán is jó eséllyel indul. 

Siker esetén a Puli egyedülálló megoldása tovább erősítheti Magyarország helyét az űrkutatás globális térképén.

Az eredményhirdetésre várhatóan áprilisban kerül sor.

Magyar múzeumi darab

A Puli Space Technologies egy hónapja, január 8-án is részese volt űrtörténelmi eseménynek: ekkor indította útjára az Astrobotic Technology vállalat a Peregrine landolóegységet, hogy fedélzetén több műszert és 90 kilogramm hasznos terhet juttasson a Holdra, köztük a történelem első, teljesen egészében magyar készítésű tárgyát, a Puli Téridő Plakettjét.

A Peregrine üzemanyag-szivárgás miatt végül nem érte el a tervezett célját, viszont a Hold távolságát is túlszárnyalva, 389 500 kilométerre távolodott el a Földtől. Mielőtt visszatérve a Csendes-óceán fölött a légkörben megsemmisült volna, a tíznapos út során 

értékes adatokat gyűjtött, továbbá a rakományok tesztelése is értékes tapasztalatokkal szolgált, amik kulcsfontosságúak lehetnek a következő Holdra szállási kísérletek sikeressége szempontjából.

Azóta pedig múzeumi darabbá vált az eszköz, pontosabban a másolata, ami Pittsburghbe, a Moonshot Museumba került.

„Számunkra ez a tárgy nem csupán a történelem egy apró szeletét, hanem a közösségi összefogás erejét is megtestesíti. Bízom benne, hogy általa mindenki, aki ellátogat a múzeumba, megismerheti a kortárs magyar szellemiségben rejlő hihetetlen erőt” – tette hozzá Pacher Tibor.