A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot végzett a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (CIG Emabit), a 2020. március 10-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Habár a jegybanki felügyelet néhány közepes súlyú hiányosságot is feltárt, a tájékoztatás szerint ezek alapvetően nem érintik a biztosító jövőbeni megbízható működését.

20220614 Budapest CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.  Multinacionális pénzügyi szolgáltató cégFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
MNB
Az MNB összesen 11 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-re.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MNB hiányosságokat tárt fel többek közt a CIG Emabit kiszervezési szerződéseinek nyilvántartása, illetve az adott szerződések kiemelten fontossá minősítése kapcsán. Nem bizonyult minden szempontból szabályszerűnek a flottacasco-konstrukció termékterve, és ezen belül annak díjkalkulációja sem. Ezen termék szerződési feltételeinél tartalmi elemek is hiányoztak (például nem szerepelt az összes kárbejelentési mód, illetve a díjtöbblet visszafizetésére vonatkozó teljes körű szabályok sem).

A vizsgálat során kiderült, hogy a CIG Emabit a gépjármű-kárrendezés területén a vizsgált periódus egy részében nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő belső szabályozással, valamint a gépjárműkár-nyilvántartása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi követelményeknek.

Az informatikai rendszer védelmi szintje több szempontból is elmaradt a jogszabály által elvárttól. A panaszkezelés során a biztosító nem minden esetben rögzítette és tartotta nyilván tényleges panaszként és vizsgálta ki megfelelően az ügyfelek telefonos kifogásait, ezenkívül nem minden esetben tartotta be a biztosítási szolgáltatásra jogosult személy szolgáltatási igényével kapcsolatos tájékoztatásra vonatkozó szabályokat sem.

Az MNB a feltárt hiányosságok miatt összesen 10,5 millió forint felügyeleti és 500 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a CIG Emabitra.

A biztosítónak 2024. május 31-ig kell számot adnia írásban a kötelezések kapcsán megtett intézkedéseiről. A felügyeleti bírság kapcsán enyhítő körülménynek számított, hogy a vállalat már a felügyeleti vizsgálat során számos korrigáló intézkedést hozott, illetve adott számot azok tervéről.

 

MNB Fogyasztói percek – Értünk versenyeznek a lakásbiztosítók márciusban

Március 31-ig bármikor írásban, indokolás nélkül kezdeményezhetjük szerződésünk felmondását. Erről az extra átszerződési lehetőségről minden év február 15-ig köteles a biztosítónk tájékoztatást adni nekünk.