A tavaly regisztrált 27,3 millió vidéki vendégéjszaka 81 százalékát a 11 turisztikai térségben töltötték a vendégek – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményéből. A három legnépszerűbb: a Balaton, a Mátra–Bükk és Budapest környéke részesedik a fővároson kívüli szállásforgalom több mint feléből.

Tihany,,Hungary,-,Aerial,Panoramic,View,Of,The,Famous,Benedictine
Tihany környéke is a népszerű úti célok között van.
Fotó: Shutterstock

Ugyanezekben a térségekben keletkezik egyúttal a vidéki szálláshelyek legtöbb bevétele is. A legnagyobb vendégszám-, illetve vendégéjszaka-növekedést 2022-höz képest egyaránt a Győr‒Pannonhalma térségben könyvelhették el. 2019-hez viszonyítva viszont a Tokaj és Nyíregyháza térségben mérték a legmagasabb, 16 százalék fölötti vendégbővülést, Budapest környéke szálláshelyein pedig a legnagyobb vendégéjszaka-emelkedést, közel 10 százalékkal.

A nemzetközi látogatók növekvő utazókedve vidéken is éreztette hatását, erős volt a külföldiforgalom-emelkedés. A Balaton után Debrecenben és térségében, valamint a Bük–Sárvár térségben töltötték a legtöbb vendégéjszakát a külföldi vendégek. A legnagyobb vidéki üdülőrégiónkban a csehek és a németek, míg a legnépszerűbb hegyvidéki desztinációnkban a lengyelek és a szlovákok voltak a legtöbben.

A legtöbb hazai vendég a magyar tengert követően a Mátra–Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza szálláshelyeit választotta. Közülük a fővárosiak kedvence a Balaton, a Mátra–Bükk, valamint Budapest és környéke volt, ahol a legszívesebben Siófok, Eger és Visegrád szálláshelyein vendégeskedtek.

Amazing,View,From,The,Visegrád,Castle,To,The,Danube,Bend
Visegrád is nagy népszerűségnek örvend. Fotó: Shutterstock

A vidéki szálláshelyforgalom közel egyötöde, több mint 5 millió vendégéjszaka turisztikai térségeken kívüli településeken realizálódott. Közülük a legtöbb, negyedmillió vendégéjszakát a jelentős üzleti turizmussal rendelkező Kecskemét mondhatta magáénak 2023-ban, a legnagyobb forgalomnövekedéssel pedig (15 százalék) Szarvas városa büszkélkedhetett.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint lakosságarányosan, a település éves vendégforgalma alapján a legtöbb vendég Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fordult meg. Az egynapos látogatások szerinti legnépszerűbb öt térség top látványossága a Váci főtér, a siófoki Aranypart szabadstrand, a nyíregyházi Sóstó, illetve a hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő és az egri bazilika volt.

Orbán Ráhel és Tiborcz István maradt, sokan viszont eltűntek a turizmus toplistájáról – itt a teljes névsor!

A top tíz polgármestert is listázták.