Magyar gazdaság

Szükség van robotokra, de nem veszik el a magyar emberek munkáját

Évente körülbelül ezer ipari robotot helyeznek üzembe Magyarországon, így a hazai gyártóiparban tízezer dolgozóra már jóval több, mint száz robot jut. Szakértők szerint az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak az automatizáció tűnik itthon, ráadásul a kollaboratív gépek jellemzően olyan tevékenységi körökből váltják ki az embereket, amelyeket azok eleve nem szívesen végeznek.

Évente körülbelül ezer ipari robotot helyeznek üzembe Magyarországon, így a hazai gyártóiparban tízezer dolgozóra már jóval több mint száz robot jut – írja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportál, a Szon.

A kollaboratív robotokra olyan tevékenységi köröknél van szükség, amelyeket az emberek eleve nem szívesen végeznek.
Fotó: Balázs Attila / MTI

 

Egyre több lesz Magyarországon a kollaboratív, emberekkel együttműködő robot

A portálnak nyilatkozó szakértő szerint a következő években nálunk is a globális trendeknek megfelelő, évi 8-10 százalékos bővülés várható ezen a területen, ami azt jelenti, hogy 

itthon is egyre nagyobb arányt képviselnek majd az úgynevezett kollaboratív, emberekkel együttműködő robotok.

Ez nemcsak a hatékonyságnövelés útját kereső vállalatok, hanem a munkavállalók számára is jó hír – közölték.

Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezető-tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy a kkv-szektor egyre nehezebben tud lépést tartani a munkaerő drágulásával. „Januártól 15 százalékkal emelkedett a és ha a hivatalos, 17,6 százalékos inflációra gondolunk, akkor sok helyen ennél is nagyobb emelést várhatnak el a dolgozók. Ha ehhez hozzátesszük a számos iparágat érintő munkaerőhiányt, akkor az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak az automatizáció tűnik” – emelte ki Markos, hozzátéve: 

A robotizáció és az automatizáció térnyerése szükségszerűen nem jelenti az érintett alkalmazottak leépítését.

A Hesse Trade Kft. ügyvezető-tulajdonosa arról is beszélt, hogy a kollaboratív robotok jellemzően olyan tevékenységi körökből váltják ki az embereket, amelyeket azok eleve nem szívesen végeznek. „A végtelen ismétlődésre épülő, monoton, gyakran nehéz fizikai munkák helyett így van lehetősége a cégnek átcsoportosítani a kollégáit magasabb hozzáadott értékű munkakörökbe, amely számukra is vonzóbb lesz.” Markos András hozzáfűzte: innen nézve a munkaerő megtartásának egyik fő eszköze lehet a robotizáció, amely az éjszakai és hétvégi műszakok „átvállalásával” is javíthatja a dolgozói jólétet. 

 

A LEGO-nál a papírzacskókat is robotok pakolják majd

A nyíregyházi LEGO gyárban például ipari robotok

  • pakolják a raklapokat, 
  • a Duplo-figurákat robotizált sor szereli, csapolja össze, és 
  • a csomagolósorokon is segítik a munkát.

A társaság kommunikációs menedzsere, Siket Lóránt megjegyezte: a speciális LEGO Friends figurák gyártása szintén robotizált, és más gyárukból került át hozzájuk. Elárulta, az egyszer használatos műanyag zacskók helyett hamarosan minden legókészletben papírzacskóban lesznek a kockák. „Ezek csomagolásánál szükség van egy robotra, amely óvatosan pakolja a papírzacskókat, hogy ne gyűrődjenek a folyamat során. A műanyag zacskónál erre nem volt szükség. Itt tehát egy pluszfeladat jelent meg, amelyet a robotok segítségével oldunk meg” – jelezte. 

Siket szerint azonban továbbra is számos olyan pozíciójuk van, amelyik a kézi munkára vagy az emberi tudásra épít. „Jelenleg több mint háromezren dolgoznak gyárunkban a legkülönfélébb munkakörökben, mint például a fröccsöntő szerszámok karbantartásán, a gépek beállításán, javításán, kezelésén, az anyagok mozgatásán, a termékek csomagolásán, a minőség-ellenőrzésen, a targoncás szállításban.” 

A robotok integrálása a gyártási folyamatokba az ipar 4.0 elvének megfelelően egy folyamat, melynek során bizonyos feladatokat átvesznek az emberektől, miközben új feladatkörök is létrejönnek, miután ezeket a gépeket is be kell állítani, karban kell tartani. 

 

lego humanoid robot ipar 4.0 robotok
Kapcsolódó cikkek