Részletes tájékoztatást adott a Duna Aszfalt Zrt. a Kalocsát Pakssal összekötő új Duna-híd kivitelezési munkálatairól a Kalo Híreknek. Ebben pontosan vázolták a folyó huszadik átkelőjének átadási ütemezését, és arról is beszéltek, mi akadályozta az építést.

Duna, híd
Új Duna-híd: felmerült egy nagyobb akadály az építésnél – kiderült a pontos átadás. Fotó: Filvig Géza / Facebook

A nem mindennapi beruházás kapcsán a közvélemény érdeklődése elsődlegesen két kérdésre összpontosul:

  1. Mikor ér össze maga a híd?
  2. Mikor adják át a forgalomnak a hidat?

Hol tart az új Duna-híd kivitelezése?

A Duna Aszfalt elmondta, hogy a mederhíd szerkezetének zárási folyamata már december 15-én megkezdődött. Ez egy hosszadalmas, bonyolult technológiai folyamat, amelynek részállomásaként az acél merevítőtartó szerkezet január 12-én fizikailag összeért. Csakhogy ez nem jelenti, hogy a folyamat a végére ért volna. A hídszerkezet zárásán ugyanis jelenleg is dolgoznak.

A mederzárás ugyan az ütemtervnek megfelelően január 26-án lezárult, vagyis a vasbeton pályalemez is folytonos a Duna két partja között, de még csak most indulnak a hídszerkezet szerelési és pályaszigetelési, valamint aszfaltozási munkálatai. Ezek több hónapot vesznek igénybe. 

A vállalkozó azt is közölte, hogy a kivitelezés ütemterv szerint halad, így a fő tartószerkezet az év márciusára elkészül. Ekkorra alakul ki a hídszerkezet végleges statikai váza. 

Mikor adják át az új Duna-hidat?

A második kérdés – vagyis hogy mikor nyílik meg a híd a közlekedés előtt – is hosszabb választ igényel. 

A belső feszítési munkák után az építési forgalom várhatóan már márciusban áthaladhat a hídon. 

Az átadáshoz szükséges munkálatok párhuzamosan folynak a jelenlegi fő munkafolyamatok mellett. A műszaki átadás befejezése az eredeti ütemezés szerint a tavasz végén esedékes. Ezt követően a Kalocsa–Paks Duna-hidat hatósági eljárás után adhatják majd át a forgalomnak. Mindez azt jelenti, hogy a nyáron minden bizonnyal birokba vehetik a közlekedők az átkelőt.

Mi akadályozta az új Duna-híd építését?

A Duna Aszfalt azt sem hallgatta el, hogy az új Duna-híd építése során egy nagyobb akadály is felmerült. Ez nem volt más, mint a Duna-folyam vízjárása, amely az előző évek tendenciáihoz viszonyítva szokatlan volt. A magas dunai vízállás ugyanis mind tavaly év közben, mind év végén tartósan ellehetetlenítette az ártéri organizációs utak használatát. 

Mindez azonban, úgy tűnik, nem befolyásolja a befejezés határidejét.