A különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő  Quaestor-ügyben született új egyesített szakértői vélemény és a szakértői meghallgatások eredményeképpen, vádmódosítást nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre az ügyészség. Az új egyesített szakértői vélemény alapján az ügyészség továbbra is ugyanazon kiemelten súlyos bűncselekményekkel vádolja a terhelteket.

Budapest, 2015. április 15.Egyeztetésre várakozó ügyfelek a Quaestor Értékpapír Zrt. Károly körúti irodája előtt 2015. április 15-én.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a különösen szövevényes, nagy mennyiségű bizonyítási anyaggal rendelkező ügy jellege ellenére dinamikusan tárgyalt ügyben – a korábbi szakértők felmentése miatt – tavaly új egyesített pénz-, tőkepiaci és informatikai szakértői vélemény készült, amelyet a szakértők további kérdések megválaszolása mellett két alkalommal írásban kiegészítettek. A Fővárosi Törvényszék a szakértői vélemény elkészítésében részt vevő négy szakértőt 2023 őszén nyolc tárgyalási napon hallgatta meg. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint az új egyesített szakértői vélemény a büntetőjogi fő kérdés tekintetében, így a bűnösség kérdésében a vádirathoz képest érdemi eltérést nem eredményezett. Ugyanakkor az összesen 861 oldalt kitevő, összhatásában a vádlottakra terhesebb szakértői megállapításokat tartalmazó egyesített szakértői vélemény új megállapításai a vádiratban szereplő több száz oldalas táblázatok adatainak, valamint a vádbeli tényállások egyes részeinek, illetve a bűncselekmények minősítésének, rendbeliségének részbeni módosítását tették szükségessé.

Mindezek alapján, a Fővárosi Főügyészség 850 oldalt meghaladó terjedelmű vádmódosítást nyújtott be a bírósághoz.

A Questor-ügy tárgyalása még 2016-ban kezdődőtt, amikor Tarsoly Csabát és társait egyebek között csalással és sikkasztással vádolták meg. Az ügynek több mint harmincezer sértettje van, a vádbeli cselekmények elkövetési értéke 77 milliárd forint volt az akkori vádírat szerint. Az ügyben 2019 elejéna Fővárosi Főügyészség kiterjesztette a vádat egy közel 1,3 milliárd forintos sikkasztási cselekményre, a soltvadkerti ügyrészben emellett megtörtént a korábbi ügyészi indítvány szerinti ügyegyesítés – tájékoztatott a fővárosi főügyész kedden.

Quaestor-ügy: két év szabadságvesztésre ítélték Tarsoly Csabát

A Questor-ügy érintettjét kétmilliárd forintos hűtlen kezelés, pénzmosás és más bűncselekmények miatti büntetőügyben találták bűnösnek.