A tavalyi év elején a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a kormányzat együttesen több olyan intézkedést is hozott, amelynek a célja a verseny erősítése, és ezen keresztül ennek a profit húzta inflációnak a letörése volt – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az Indexnek.

20210907_0008_MOR
Virág Barnabás: jelentős bérnövekedés jöhet idén.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

A jegybank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a februári kamatdöntő ülésen a 75 és a 100 bázispontos opciók ismét az asztalon lesznek. Hozzátette: a januári inflációs adat érvet adhat a kamatcsökkentés átmeneti felgyorsításához, ugyanakkor a Fed és az EKB kamatcsökkentéseinek kitolódása a 75 bázispontos ütem megtartása mellett szól.

Virág Barnabás szerint kevés ország tud olyan gyors inflációcsökkenést felmutatni, mint Magyarország. Kiemelte:

az letörése csapatmunka volt a kormány, a jegybank és a versenyhivatal részéről.

Megjegyezte: önerőből stabilizáltuk a gazdaságunkat, Magyarország vállalta az euró bevezetését, de most égetőbb problémákat kell megoldani. Arról is szólt, hogy érkeznek a digitális jegybankpénzek, átírva a banki költségeket. Úgy véli,

jelentős bérnövekedés jöhet idén.

A jegybanknak nincs eredménycélja, prognózisai viszont természetesen vannak – jelezte Virág Barnabás. Arra számítanak, hogy a jegybank eredménye már az idei évtől számottevően javulni fog.

A jelenlegi kilátások mellett valahol 2026-ban lehet a fordulópont, ahol az eredménye visszatér a pozitív tartományba. Onnantól indulhat meg fokozatosan a negatív saját tőke visszapótlása. Hangsúlyozta, a jegybank legfontosabb tőkeeleme a hitelesség.

Nemzetközi példák sora mutatja, hogy negatív saját tőke mellett is lehet hiteles, stabilitásorientált gazdaságpolitikát vinni – hívta fel a figyelmet.

Virág Barnabás: megosztotta a monetáris tanácsot a kamatdöntés

Az alelnök szerint a gyors dezinfláció és a mérsékelt külső és belső kereslet lehetővé tette volna a kamatcsökkentés gyorsítását, de a múlt hét hétfő óta látott kockázati tényező megjelenése miatt a monetáris tanács fenntartotta a korábbi tempót.

A kormány és az Országgyűlés – a jegybank javaslatát elfogadva – bölcs döntést hozott az elmúlt év végén a jegybanktörvény módosításával. Ez pont a rugalmasságot adta meg a Magyar Nemzeti Bank sajáttőke-kezelésében, amire a 2020-as évtized rendkívüli közegében szükség van – zárta a beszélgetést a jegybank alelnöke.