Az amerikaiak jelentős része nem gondoskodik előre a nyugdíjas éveiről. A GoBankingRates ezer ember megkérdezésével készült felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 28 százalékának a nyugdíjszámláján egyetlen dollár sincs, 39 százaléka nem járul hozzá a munkáltatói befizetésekhez, 30 százaléka pedig azt gondolja, hogy sosem lesz képes nyugdíjba vonulni.

Senior man crossing the road in New York City
Az amerikaiak 30 százaléka nem hiszi, hogy valaha is nyugdíjba mehet / Fotó: Getty Images

Az öngondoskodás hiánya ráadásul nem csupán a fiatalokra jellemző, a 18 és 64 évesek 25–35 százaléka nem tett félre pénzt a nyugdíjas éveire – ismertette a jelentést a MarketWatch.

Mennyiből lehet garantálni a gondtalan nyugdíjas éveket?

Az természetesen a személytől és a helyzetétől függ, hogy mekkora összegre van szükség a gondtalan időskor biztosításhoz – emlékeztetett a portál. A Northwestern Mutual pénzügyi szolgáltató 2022-es kutatása szerint azonban az amerikaiak többsége azzal számol, hogy 1,25 millió dollár kell ehhez, a Schroders tavalyi felmérése szerint elégnek tartanak 1,1 millió dollárt is. (Egy dollár 361,6 forint.)

A GoBankingRates most készített felmérése szerint azonban a megkérdezettek negyede úgy gondolja, meg tudja oldani a nyugdíjas éveket félmillió dollárnál kevesebből. Ugyancsak negyedük szerint fél és egymillió dollár közötti összeg szükséges, míg 30 százalékuk úgy véli, inkább hét számjegyű összegről van szó.

Women eating pastry and drinking coffee on boardwalk
Minél idősebb valaki, annál kevesebb pénzből meg tud élni / Fotó: Getty Images

A számolást megkönnyítik a statisztikák: a munkaügyi tárca adatai szerint 2021-ben a 65 év fölöttiek átlagos bevétele évi 55 335 dollár volt, az átlagos kiadásuk 52 141 dollár, vagyis havonta 4345 dollár. Minél fiatalabb azonban egy nyugdíjas, annál többet költ: 65 és 74 év között havonta 4870 dollárt, 75 fölött már csak 3813 dollárt.

Lakbérre kell a legtöbb pénz

Az éves kiadások legnagyobb részét, 36,2 százalékát a lakbér emészti fel, 13,7 százalékát a közlekedés, 13,5 százalékát az egészségügyi ellátás, 12,4 százalékát az étkezés.

A kérdés, hogy miért nem gondoskodnak akkor előre a jövőjükről. A megkérdezettek egy része olyan munkahelyen dolgozik, ahol nem biztosítanak hozzáférést nyugdíj-előtakarékossági programokhoz, ez azonban önmagában még nem lenne gond. A munkaügyi tárca adatai szerint ugyanis az iparban foglalkoztatottak 69 százaléka hozzáfér ilyen programokhoz, mégis csak 52 százalékuk él a lehetőséggel.

Fort Lauderdale, Florida, Ansin Sports Complex, National Senior Games, Track and Field, mens long jump competition, competitor jumping
Sokan túl későn kezdenek félretenni a nyugdíjas éveikre / Fotó: Getty Images

Komoly akadály azonban az infláció, az eladósodottság, valamint a pénzügyi ismeretek hiánya. Sokan túl későn kezdenek félretenni, nem fizetnek rendszeresen a számlájukra, vagy egyszerűen fontosabbnak tartják, hogy adott pillanatban költsenek, nem is gondolnak arra, mi lesz később. Tavaly sokan ráadásul rekordszámú nyugdíj-megtakarításból vontak ki pénzt. hogy fenntartsák a megszokott fogyasztási szintjüket, életszínvonalukat.

A legfiatalabbak a legtudatosabbak

Érdekes módon a felnőttek legfiatalabb, Z generációja, vagyis az 1997 és 2013 között születettek ebből a szempontból a legmegfontoltabbak. A 18–24 évesek 16 százaléka helyezi el a bevétele 4–6 százalékát nyugdíjszámlára; ez minden demográfiai szegmenst illetően a legmagasabb arány.

Az alacsony arányú megtakarítás ellenére a megkérdezettek majdnem egynegyede (23 százalék) úgy gondolja, hogy képes lesz korán nyugdíjba menni. Majdnem hasonló (24 százalék) azok aránya, akik 65 éves korukban szándékoznak abbahagyni a munkát, vagyis az 1960 után születettekre vonatkozó 67 éves korhatár elérése előtt.

A statisztikák őket igazolják: a Gallup felmérése szerint 2022-ben az amerikaiak átlagosan 61,5 éves korukban mentek nyugdíjba.