Több mint 300 ezer éjszakát töltöttek az ünnepi hosszú hétvégén a magyarországi szálláshelyeken a vendégek, a szálláshelyi bevételek ezáltal meghaladták a 6,5 milliárd forintot, ami 14 százalékkal magasabb, mint az egy héttel korábbi eredmény – közölte a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség. 

A fürdővárosok a hosszú hétvége nyertesei / Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Az ünnepi vendégéjszakák több mint 60 százaléka, 190 ezer belföldiekhez köthető, mintegy 40 százaléka (115 ezer éjszaka) pedig külföldiekhez. 

Budapest után többségében a fürdővárosok felé vették az irányt a hosszú hétvégén a vendégek:

  • Hévíz, 
  • Hajdúszoboszló, 
  • Zalakaros és 
  • Bük ezúttal is sokakat vonzott. 

A majdnem 210 ezer vidéki vendégéjszaka 84 százalékát belföldről regisztrálták.

A vidéki szálláshelyekre külföldről a legtöbben Csehországból, Németországból és Ausztriából érkeztek. A fürdővárosok közül arányaiban a legtöbb külföldi Bük városában foglalt szállást, míg 

a hazai utazók aránya Zalakaroson volt a legnagyobb. 

Kiemelkedő érdeklődés övezte a Balatont, a Mátra–Bükk turisztikai térséget és Budapest környékét. 

A fővárosban regisztrált százezer éjszakányi foglalás 16 százalékát a belföldi vendégek adták. 

Budapestet is több belföldi kereste fel a hosszú hétvégén, mint korábban.
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A budapesti vendégforgalom több mint 80 százaléka a külföldi utazókhoz kötődött, akik elsősorban az Egyesült Királyságból, Olaszországból és Spanyolországból indultak hazánkba.

Jellemzően párban utaztak a vendégek, két főre 76 ezer foglalást regisztráltak, miközben kisebb-nagyobb gyerekkel is sok család indult útnak, a belföldi vendégek 14 százaléka volt 18 évnél fiatalabb a hosszú hétvégén a szálláshelyeken az NTK adatai szerint.

A legkelendőbb szállások a szállodák voltak, 

a fővárosi vendégek 56 százaléka, a vidéken foglalók 59 százaléka szállt meg hotelekben, több mint felük négycsillagos helyen, minden negyedik pedig háromcsillagos hotelekben – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.