Kibővült az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényességi ideje, hiszen idéntől három év helyett már tíz évre szól, mégis hasznos az utazásokhoz gondosan megválasztott utasbiztosítást kötni – figyelmeztetnek a Groupama Biztosító szakértői. Jó tudni ezt a kezdődő tavaszi szünet és húsvét kapcsán, amikor sok család indul rokonlátogatásra vagy néhány napos utakra. 

Portrait,Of,A,Cheerful,Young,Woman,Sitting,In,The,Back
Figyelmeztetés a vakáció előtt: igazán csak az utasbiztosítás véd / Fotó: Jacob Lund / Shutterstock

A színe miatt kék kártyának is hívott Európai Egészségbiztosítási Kártyát elfogadó európai államokban eltérők az egészségügyi rendszerek, a finanszírozási, fizetési megoldások, ezért a Groupama Biztosító szakértői azt javasolják, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az adott országban érvényes szabályokról. 

Belgiumban és Luxemburgban például visszatérítéses rendszer működik, vagyis a legtöbb esetben a beteggel kifizettetik az ellátás költségeit, amit utólag kap vissza, 

másutt előre vagy utólag önrészt is felszámítanak, ami egyes államokban a gyógyszerekre is kiterjed. Ausztriában pedig az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem fedezi a hegyi mentés, a helikopteres szállítás és az orvosi szolgáltatások költségeit, ez a helyieknek is térítésköteles.

Ezért is vélik hasznosnak a szakértők a „rendes” utasbiztosítás megkötését.

Hasznos figyelmeztetés az utasbiztosításról

A Groupama tájékoztatása szerint az utasbiztosítás azért is nélkülözhetetlen kiegészítője a kék kártyának, mert azon káreseményekre is kiterjed, amelyekre az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem nyújt fedezetet, ilyen például a poggyászokra vonatkozóan, ha a csomag:

  • elkeveredik,
  • késik,
  • sérül.

Más, előre nem látott események a bosszúság mellett komoly anyagi károkat is okozhatnak.

The,Nurse's,Hands,In,Medical,Gloves,Stick,A,Sterile,Patch
A külföldi sérülések adminisztrációs gondokat is okozhatnak / Fotó: Dmitriy Utlanov / Shutterstock

A kék kártya vitathatatlanul hasznos útitárs, de nem váltja ki a sokkal erősebb védelmet nyújtó utasbiztosítást

– összegzett Szobonya László, a Groupama Biztosító lakossági nem életbiztosítás termékmenedzsment vezetője. Kifejtette, hogy ha egy népszerű üdülőhelyen csak magánorvosi ellátást lehet igénybe venni, vagy ha az adott országban szűkebb az államilag támogatott egészségügyi szolgáltatások köre, mint Magyarországon, baj esetén komoly kiadásokkal is szembe kell néznie az utazónak, ezért ajánlatos a kék kártya mellé utasbiztosítást is kötni.

Kik igényelhetnek kék kártyát?

Magyarországon minden állampolgár kiválthatja a kék kártyát, ha biztosított, vagyis a munkáltatója vagy ő maga folyamatosan fizeti a tb-jét, saját jogú nyugdíjas, óvodás vagy nappali képzésben tanuló diák. A kártya személyesen és online is igényelhető.

A nemzeti egészségbiztosítási pénztáraknál igényelhető okmánnyal rendelkezők az valamennyi tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és az Egyesült Királyságban ideiglenesen tartózkodva, ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat, mint az adott ország állampolgárai – ám ez nem jelent minden esetben ingyenességet.