Távol a város zajától, modern, téglából készült családi házban élne az emberek több mint 80 százaléka, a budapestiek közel kétharmada ezt a fővároson kívül képzeli el – derült ki a Wienerberger Zrt. friss, országos kutatásából.

Smiling,Father,,Mother,And,Son,Pet,And,Play,With,Smooth
A kertes ház idilli körülményeket nyújt a családoknak is / Fotó: Shutterstock

A megkérdezettek több mint fele kisvárosban, faluban vagy adott esetben településektől távol, 

a semmi közepén élne a legszívesebben,

és csupán a válaszadók harmada nagyvárosban, megyeszékhelyen vagy éppen a fővárosban. Az elsöprő többség, a válaszadók 82 százaléka családi házat választana, és csak 13 százalékuk preferálná a lakást. 

Kertes ház az álomotthon

A megkérdezettek több mint fele 70–150 négyzetméter közötti otthonban képzeli el magát, 

érdekesség, hogy a kor előrehaladtával egyre kevésbé vágyunk nagy területű ingatlanokra. 

A 15–19 évesek fele 150 négyzetméter fölötti ingatlanról álmodozik, addig ugyanebben a méretben az 50 év fölöttiek csupán 21 százaléka élne. A földszintes és emeletes lakóhelyek egyaránt kedveltek (44 és 42 százalék), viszont itt is megfigyelhetők korosztálybeli különbségek.

Candid view of young women sitting at summer party terrace outdoors at sunset
A városban is vannak tágas, különleges otthonok és intim terek / Fotó: Getty Images

A 40 év fölötti válaszadók már inkább a földszintes otthonokat részesítik előnyben. A legtöbben, 41 százalék modern stílusú házban élne a legszívesebben, a második legkedveltebb a mediterrán dizájn, ami a nők 21 százalékának, a magasabb végzettségűek 22–25 százalékának a kedvence.

Az építőanyagok közül továbbra is a tégla a legkedveltebb,

a válaszadók több mint fele építkezne ezzel az anyaggal. A legnépszerűbb kiegészítő a kert, erkély vagy terasz, illetve a garázs, a padlás viszont a legkevésbé népszerű. 

Álomházterv a fotelből

A Wienerberger egy, a hazai építőipari piacon újdonságnak számító interaktív tervezői szolgáltatással debütált most. A felületen tíz különböző földszintes vagy emeletes ház tervei szolgálnak kiindulási alapnak. A felhasználók a saját igényeikre szabhatják az épületet, a konfiguráció során a fűtés és a nyílászárók típusát, a falazóelemeket, tetőcserepeket, térburkolatokat és kerítéselemeket is rögzíteni lehet. Az egyik legnagyobb újítás, hogy a tervezés során folyamatosan frissül a ház építésének becsült költsége, ami a saját termékekre ajánlott bruttó fogyasztói árakat, míg a további elemekre és a vállalkozói díjakra a TERC Kft. által biztosított a mindenkori átlagos, munkanemenkénti rezsióradíj ajánlást veszi alapul. 

MFB ESG