A járműüzemanyagok átlagos árának emelkedése főként annak tudható be, hogy az előírása szerint a jövedéki adó minimummértéke ezerliterenként 359 euró az ólmozatlan benzin és 330 euró a gázolaj esetében. Magyarországon ezek a számok jóval alacsonyabbak voltak, ezért szükségessé vált az emelés. A kormány úgy határozott, hogy 41 forinttal növeli a jövedéki adót.

The,Woman,Pulls,Hungarian,Forints,From,Her,Wallet
Mától a 95-ös benzin literje 621,1 forintba, a gázolajá pedig 673,5 forintba kerül. Fotó: Shutterstock

Mint emlékezetes, az arányok a hatósági árak 2021 őszi megjelenésétől tolódtak el. Akkor ugyanis elveszett a kis diszkontkutak vonzereje, hiszen az árstop idején a színes kutaknál is az egységes, viszonylag alacsony áron lehetett tankolni. Az ársapka ugyan 2022 decemberében megszűnt, de nem minden autós tért vissza azonnal az általa korábban látogatott, olcsóbb benzinkúthoz, és változtak a tankolási szokások is – fejtette ki a Világgazdaság.hu-nak a minap Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára.

A szakember havi kitekintésben nem látja okát nagyobb üzemanyagár-változásnak, de néhány tényezőre felhívta a figyelmet.

Egyfelől a kamatcsökkentés gyengíti a forintot, a gyenge forint pedig nincs jó hatással az importált olaj és olajtermékek árára. Forintban akkor is többe kerül egy termék, ha a dollárban vagy euróban jegyzett ára nem módosul. Másfelől fontosabb a kőolaj világpiaci ára. Ennek alakulása nagyban múlik azon, hogy a következő napokban hogyan alakul a palesztin–izraeli háború. 

 

Emlékezetes, hogy az olaj ára rögtön reagált a politikai feszültség enyhülését ígérő hírekre, függetlenül attól, hogy az olaj éppen a Vörös-tengeren át vagy Afrikát megkerülve érkezik. Emellett az olajárak alakulására hatással van az orosz–ukrán háború is.

Mától már biztosan drágult a hajtóanyag

Azt már korábban lehetett tudni, hogy mától drágul a 95-ös benzin és a gázolaj, délután három óra körül a Holtankoljak.hu friss adatközlése szerint az előbbi átlagára 621,1, míg az utóbbié 673,5 forint volt. 

2L3A0853
Az ársapka ugyan 2022 decemberében megszűnt, de nem minden autós tért vissza azonnal az általa korábban látogatott, olcsóbb benzinkúthoz.
Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország

Mindenesetre az idén eddig – tehát január elsejétől mostanáig – nagykereskedelmi szinten a benzin ára literenként 80, a dízelé pedig 68 forinttal drágult. Jóllehet, ebből 41 forint a már említett kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza – összesítettük két nappal ezelőtti cikkünkben.