Sokat segíthet magas vagy alacsony vérnyomás esetén, ha nemcsak az orvosnál, hanem otthon is megmérheti magának az ember időnként az értékeket. A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) ingyenes terméktesztjéből – amelyet megosztottak a Világgazdasággal –, kiderül, melyik termékre számíthatunk biztosan, mert sajnos egyáltalán nem vehetünk rá mérget, hogy minden esetben pontos eredményt olvashatunk le a kijelzőről.

Older,Man,Taking,His,Blood,Pressure,And,Checking,The,Measurements
A tesztelt termékek között nyolc csuklóra szerelhető és tíz, hagyományos felkaros eszközt találunk.
Fotó: Shutterstock

A fogyasztóvédelmi önkéntesekből és szakemberekből álló TVE nemzetközi szervezetekkel most 11 márka 18 vérnyomásmérőjét vizsgálták, s annak teszteredményeit tárták elénk. A tesztelt termékek között nyolc csuklóra szerelhető és tíz, hagyományos felkaros eszközt találunk, amelyeket három fő szempont szerint vizsgáltak: pontosság és megbízhatóság, használat a mindennapok során és a hibaérzékenység. 

Mennyire pontos a készülék?

Természetesen a vérnyomásmérő ezen tulajdonsága számított bele legnagyobb arányban, 60 százalékkal a végeredménybe. A mérésekből azonban az derült ki, hogy ha pontos és megbízható vérnyomásmérőt szeretnénk otthonra, alapos kutatómunkát kell végeznünk vásárlás előtt. Ugyanis bőven akadnak termékek, amelyek közel sem pontosak, vagy éppen esetleges, hogy mikor, mit mutatnak. 

Az egyik legdrágább tesztelt termék a Boso medicus exclusive (átlagára 47 ezer forint) például meg se közelítette a pontos mérendő értéket, ellenben ezt megbízhatóan és következetesen tette. 

„Tehát bizton számíthatunk rá, hogy nem a valós értéket mutatja” – közölte kissé cinikusan Dénes Júlia a TVE munkatársa. 

Szakemberek és önkéntesek is értékelték, hogy mennyire egyszerű vagy éppen bonyolult a vérnyomásmérők beüzemelése, kezelése. 
Forrás: TVE

Sőt, még a legpontosabb termékek sem voltak 100 százalékosan megbízhatóak. Ez csak annyit jelent, hogy otthoni állapotkövetésre természetesen megfelelnek, de nem érdemes azt gondolnunk, hogy pontos képalkotásra használhatjuk az ilyen készülékekkel mért eredményeket.

Használat a mindennapok során

Szakemberek és önkéntesek is értékelték, hogy mennyire egyszerű vagy éppen bonyolult a vérnyomásmérők beüzemelése, kezelése, a mérés lépései, a mandzsetta felhelyezése, a kijelző, a gombok értelmezése vagy éppen a használati utasításban való eligazodás. E szempontok szerint egyébként kifejezetten jól szerepeltek a vérnyomásmérők. 

A tapasztalatok szerint jellemzően felhasználóbarát készülékeket terveztek a gyártók. 

Talán a Medisana BU 586 voice lógott ki leginkább a sorból, de még ezzel a termékkel is boldogultak a teszteket végző szakértők.

Hibaérzékenység: mi történik, ha például leejtjük?

A fogyasztóvédők persze arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire kalibrálnak pontosan a vérnyomásmérők helytelen használat esetén, illetve a sérülékenységüket is tesztelték, úgy, hogy szándékosan leejtették a készülékeket. „Ez a vizsgálat azért is érdekes, mert otthoni körülmények között előfordulhat, hogy nem tökéletesen helyezzük fel a mandzsettát, vagy véletlenül elejtjük az eszközt. Kérdés, hogy még így is számíthatunk-e viszonylag pontos eredményre?” – emelte ki a TVE munkatársa.

Akad olyan vérnyomásmérő, amelyik kifejezetten érzékeny a helytelen használatra, illetve rosszul viseli, ha egyszer-egyszer kiesik a kezünkből.
Forrás: TVE

Szerencsére kiderült, hogy találhatunk a boltok polcain strapabíró készüléket. Viszont van olyan vérnyomásmérő, amelyik kifejezetten érzékeny a helytelen használatra, illetve rosszul viseli, ha egyszer-egyszer kiesik a kezünkből. Ilyen például a Medisana BU 535 terméke, amely egyébként egy pontos, megbízható és jól használható otthoni vérnyomásmérő, amíg úgy bánunk vele, mint a hímes tojással.

A termékteszt a mérési eredményeken túl arról is részletes információkkal szolgál, hogy milyen extra funkciókkal rendelkeznek, mekkorák a pontos méreteik, súlyuk és hogy milyen elemekkel működtethetők. 

A tesztelés idején a vizsgált vérnyomásmérők átlagára 10 ezer és 49 ezer forint között mozgott. Jó hír tehát, hogy nem kell feltétlenül a legdrágábbat keresnünk a boltban, hogy egy minden szempontból elfogadható teljesítményt nyújtó darabot vihessünk magunkkal haza.