Az irányadó rátát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 18 százalékos csúcsról 8,25 százalékra csökkentette, ideje lassítani – mondta Pleschinger Gyula a Bloombergnek adott interjúban pénteken. A Monetáris Tanács tagja kifejtette: 6,5-7 százalék körüli alapkamatra számít júniusra.

alapkamat 20230921 EgerKözgazdász vándorgyűlés a Hotel Eger & Park-ban.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei HírlapKépen: Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elöke
Pleschinger Gyula: az alapkamat 6,5-7 százalékra csökkenhet júniusra / Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Pleschinger, aki 2013 óta tagja a testületnek, hangsúlyozta: lágy landolásra kell készülni. Megjegyezte, hogy óvatosnak kell lenniük a forint árfolyama miatt is, „nem érdemes meglepni a piacokat.”

Az e heti inflációs adatok a fő kockázatok közé sorolhatók – így fogalmazott. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggel közölt adatai szerint márciusban a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest 3,6 százalékkal, míg februárhoz viszonyítva 0,8 százalékkal emelkedtek.

A Monetáris Tanács-tag megismételte, hogy

 a jegybanknak inflációs célja van, nem árfolyamcélja, de a döntéshozók el akarják kerülni a felfokozott forintingadozást.

A forint pénteken délután érdemi  gyengülést mutatott mindkét főbb nemzetközi devizával szemben: a hazai fizetőeszköz 0,75 százalékkal a 392,6-os szintig gyengült az euróval, illetve 1,5 százalékkal a 369-es szintig csúszott a dollárral szemben. 

Virág Barnabás, az MNB alelnöke már a legutóbbi kamatdöntéskor jelezte, hogy új szakaszba lép a monetáris politika, lassít a jegybank a kamatcsökkentések ütemén. Ekkor a testület az irányadó kamatot 75 bázisponttal 8,25 százalékra csökkentette.