Közeleg a magyar történelem egyik legismertebb eseményének, a mohácsi csatának az 500. évfordulója, a kormány pedig több milliárd forintot fordított arra, hogy méltó módon lehessen megemlékezni az eseményről. A már négy éve futó projektben kulturális és területfejlesztések valósulnak meg: megépítik a mohácsi Duna-hidat, kibővítik az M6-os autópályát, valamint létrehozzák a csatának emléket állító múzeumokat. A Mohács 500 miniszteri biztosával, Hargitai János országgyűlési képviselővel beszélgettünk.

EP2I1419, Mohács 500
Autópálya, Duna-híd, kikötő – hatalmas beruházások övezik a mohácsi csata 500. évfordulóját / Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

A mohácsi csata 400. évfordulóját beárnyékolta az I. világháború végkimenetele: a trianoni békeszerződés több szempontból is megnehezítette a megemlékezést. Ezzel ellentétben 2026-ban, száz évvel később már jóval több esemény várható:

  • az M6-os autópálya befejezése a horvát határig;
  • egy gazdasági kikötő létrehozása;
  • a Duna-híd megépítése.

Az M6-os utolsó szakaszának átadásával elkészül az autópálya-kapcsolódás Eszékkel, a Duna-híd megépülésével pedig végre Pécs és Szeged összeköttetése is megvalósul. Hargitai János, a Mohács 500 miniszteri biztosa úgy fogalmazott az 1526-os csatával kapcsolatban, hogy

ha Magyarország történelmében volt esemény, ami megragadt az emberek tudatában, Mohács biztos azok közé tartozik.

Emiatt pedig fontos kulturális fejlesztések is megvalósulnak az 500. évfordulóra három helyszínen: Mohácson; a város melletti csatasíkon, a Nemzeti Emlékhelyen; és Villány-Nagyharsány térségében, ahol az úgynevezett második mohácsi csata zajlott. A tervek szerint az új múzeumok mellett antropológiai feltárások is várhatók a Nemzeti Emlékhelyen, és átépítik Mohács főterét, egyúttal kibővítik az itt található Fogadalmi templom árkádsorait.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

További podcastjainkat megtalálhatja a Világgazdaság honlapján, valamint a Videa és közösségi csatornáinkon.