BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradt a csoda, de legalább nem lesz idén két számjegyű drágulás az építőiparban

Korrigált a meglepetésszerű januári adatokhoz képest februárban az építőipari termelés volumene, az ágazat teljesítménye ugyanis ekkor 8,5 százalékkal elmaradt az előző havitól, de még mindig 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az év első két hónapjában a KSH által kimutatott 9,5 százalékos növekedés éves szinten aligha tartható a piaci szereplők prognózisa szerint. Ami biztos, hogy egy számjegyű drágulással kell kalkulálniuk építkezőknek és építtetőknek idén.

Újabb izgalmas számokkal jött elő a Központi Statisztikai Hivatal az építőipari termelési gyorsjelentésben, miszerint a 2024 januári 17,2 százalékos éves szintű termelési volumen növekedés után februárban 3,2 százalékra olvadt a plusz – adtuk hírül a reggeli adatközlést, aminek kapcsán a Világgazdaság megkérdezte a szakmai szövetséget is.

_VEZ3789Építkezés, építőipar, munkás. foto: Vémi ZoltánÉpítkezés, építőipar, munkás. foto: Vémi Zoltán
Elolvadt már a januári meglepetésszerű éves növekmény / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Alacsony bázishoz mérünk, ami a számok mögött van, az  elsősorban az ipari létesítmények, gyárépítések, logisztikai létesítmények húzóereje – összegezte kérdésünkre Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének(ÉVOSZ) elnöke kérdésünkre.

Számmisztika logikus alapokon

A gyorsjelentés legérdekesebb adata, az egy évvel korábbit 48,1 százalékkal meghaladó új szerződésállomány, aminek kapcsán pedig a szakember arra mutatott rá, hogy a mélyépítési alágazatnak voltak a legalacsonyabbak a mutatói akkor, tehát ebben az esetben egy rendkívül alacsony bázishoz képest kell értelmezni a növekedést. Ezt a kiugró eltérést a KSH saját elemzése szerint lényegében a közútfejlesztésre kötött szerződések okozták, ez áll az egyéb építmények építésére kötött megrendelés állomány 150,9 százalékos megugrása mögött.

Elhalasztott a kormány a napokban 675 milliárd forintnyi állami beruházást, de ennek töredéke, legfeljebb 200 milliárd forint érinti az építőipart 

– mondta Koji, hozzátéve, hogy ezt az összeget az otthonfelújítási program révén visszakapja az építőipar.

Az idei év első két hónapjára a KSH 9,5 százalékos mértékű teljesítménynövekedést jelez, azonban ez éves szinten nem lesz tartható, a piac nem számít hasonlóra – tudtuk meg. Fontos adalék az adatok értelmezéséhez, hogy az éves teljesítés növekedés folyó áron számolva jelentkezik, amiben az infláció is benne van. Összehasonlítható áron mások a számok, a 2024. január–februári teljesítés volumene a három évvel ezelőttinek a 67,3 százaléka – jegyezte meg az ÉVOSZ elnöke a statisztikát kiegészítve.

Nem a keresletnövekedés miatt lesz drágulás

Pozitív változást a szakszövetség elnöke szerint leginkább a hitelkamat gyors és 5 százalék alá csökkenése támasztana alá, hiszen

az építési beruházások 80 százalékához hitelre van szükség vállalkozónál és megrendelőnél egyaránt.

A nemrég bejelentett otthonfelújítási programot nagyon várja az építőipar, remélve, hogy május közepéig a részletszabályok is megjelennek, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy júliusban ténylegesen el tudjanak indulni a munkálatok, és a következő fűtési szezon kezdetéig az első körben startolók már el is készüljenek.

Garrison Church
Borúsak a német építőipar kilátásai.
Egy számjegyű áremelést okozhat a költségek növekedése idén / Fotó: Michael Bahlo / AFP

Az energiatakarékos felújításhoz szükséges építőanyagok és kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll, a jó támogatási kérelmek elkészítéséhez viszont a szakszövetség elnöke szerint mindenképp építőipari szakember közreműködését kell kérni. 

Az építőanyag gyártók, kereskedők és kivitelezők költségnövekedéseit látva az év második felétől enyhe, konkrétabban egy számjegyű áremelkedés benne van a levegőben. 

Az építőipari árak nem a kereslet, hanem a költségek növekedése miatt drágulnak majd 

az értékláncban, ahol árérzékeny marad a megrendelői környezet.

A csoda egyelőre elmaradt

A  termelés volumene szezonálisan kiigazítva ugyanott tart, mint decemberben, sajnos a januári adatok alapján remélt csoda nem következett be

– értékelte a KSH mai gyorsjelentését Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza, jelezve, hogy számítottak rá, hogy egy korrekciónak kell a következő hónapban történnie. Emiatt van az, hogy a nagy havi alapú visszaesés miatt most nem lehet jogos az aggódás, a jelentős teljesítménycsökkenés most nem jelent meglepetést.

Az építőipar teljesítménye ugyanakkor az első negyedévben az első két havi adat alapján pozitívan járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, a jelek szerint a kereslet lassan és fokozatosan stabilizálódni kezd a szakértő szerint.

A lakásépítés állhat leggyorsabban talpra az építőiparon belül

Év végéig nem vár érdemi elmozdulást az építőipari recesszióból a piac, amelyen leggyorsabban a lakásépítéstől remélik, hogy növekedési pályára áll a támogatásokkal párosuló csökkenő kamatok és építőanyagárak mellett. A lakásépítés várható felfutásával ellentétben csökkenti a szektor növekedésének esélyeit, hogy a magasépítésben az állami megrendelések száma és volumene erőteljesen visszaesett. Lendületet a szektornak az uniós források adhatnak, amitől újra növekedési pályára állhat a legtöbb alágazat is – kommentálták a KSH adatait piaci szereplők és elemzők.

Bár a kiugró januári bővülés korrekciójának tekinthető a mai adat, de az őszi mélypontot követően ezzel együtt is az építőipari számai már a kilábalás jeleit mutatják Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető makrogazdasági elemzője szerint is.

A további kilábalással kapcsolatban 

kulcskérdés lesz a kereslet mellett az árak alakulása is

– jegyezte meg Molnár Dániel, rámutatva, hogy a negyedik negyedévben az alacsony kereslet ellenére is éves alapon 9,2, míg negyedéves alapon 1,0 százalékkal nőttek az építőipari termelői árak. A energiaárak normalizálódása fokozatosan javíthatja a helyzetet, de az ágazatban ezzel együtt is szükség van a hatékonyság javítására annak érdekében, hogy 

a várhatóan emelkedő kereslet ne az árak növekedésében csapódjon le.  

Az építőipar teljesítményére idén a  CSOK Plusz, valamint a Falusi CSOK támogatásainak emelése is érdemi pozitív hatást gyakorol a lakásépítésekkel segítve az ágazat növekedését – szögezte le az elemző.

Az építőipari termelés
2024. január–február
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.