Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 2024 februárjában 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – közölte pénteken publikált gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A,Hand,Of,Construction,Worker,,Industrial,Bricklayer,Installing,Bricks,On
Fotó: Shutterstock

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal kisebb volt a januárinál. 

Éves szinten mindkét építményfőcsoport termelése nagyobb lett, az épületeké 2,8, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal nőtt.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építésében 3,0 százalékkal csökkent a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 13  százalékkal nőtt.

Kilőtt az új szerződésállomány

A megkötött 

új szerződések volumene 84,1 százalékkal bővült.

Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 150,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. 

Utóbbi jelentős növekedését az alacsony bázis mellett a közútfejlesztésre kötött szerződések okozták. Az építőipari vállalkozások 

február végi szerződésállományának volumene 7,6 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál,

ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 6,6 százalékkal elmaradt a bázistól.

Az építőipari termelés volumene 9,5 százalékkal emelkedett 2024 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest – olvasható a KSH mai gyorsjelentésében.

 

 

Meglepő adatot közölt az építőiparról a KSH

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17,2 százalékkal, az előző hónaphoz képest 10,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene januárban a KSH csütörtöki közlése szerint. Az évindító adatsor igazi meglepetés, a szakmában a nagy állami és közösségi megrendelésektől várják a fordulatot – a hivatalos adatok szerint ez már elérkezett. A KSH januárban bővülő új szerződésállományról ír, de az összes megrendelés volumene még jócskán elmarad az előző évitől.