Magyar gazdaság

Itt a fordulat: idén inflációletörő lesz az élelmiszerek ára

Idén már nem húzza, hanem visszafogja az inflációt az élelmiszerek árának emelkedése – állítják az Erste Bank elemzői. A különadó és az élénkülő kereslet ugyanakkor felfelé mutató árnyomást jelent.

Konszolidálódnak idén az élelmiszerárak és visszatérnek egy egy számjegyű növekedési szintre

– mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, elemzésvezető agrárszakértője. Számszerűsítve ez azt jelenti az előrejelzés szerint, hogy a mezőgazdasági termelői árak éves szinten 2-4, az élelmiszeripar belföldi átadási árai 3-5, az élelmiszerek kiskereskedelmi ára pedig 3-4 százalékkal haladhatják meg meg az egy évvel korábbi szintet.

LANG9236
Idén már mennyiségben is növekedhet a kiskereskedelmi forgalom


A tavalyi csökkenés után növekedni fog a kiskereskedelmi forgalom volumene, de továbbra is jellemző lesz az „akcióvadászat”, vagyis a vásárlók a leárazott, olcsóbb termékeket keresik. Ez tönkreteszi a magasabb hozzáadott értékű, feldolgozott élelmiszerek piacát.

A mezőgazdaságban a növénytermesztők piaci pozícióit rontja, gyors ütemben szorultak ki az exportpiacokról. Már itt vannak a tavaszi vetések, látóhatáron a nyári aratás, eközben a raktárak telve vannak és nyomás alatt tartják az árakat. Kérdés az is, mennyire tudják a gazdálkodók átalakítani a négy-öt növényre alapozott kínálatot. Már felismerték, hogy valamit kellene csinálni, de a termelésben meglévő merevség nehezen oldható – mondta Fórián Zoltán, hozzátéve, hogy az Erste ügyfeleinél, a nagyobb és közepes gazdálkodóknál az tapasztalható, hogy a gondolkodás néhol már tettekben is megmutatkozik. 

Ennek ellenére nem kell elfelejteni a búzát

– hangsúlyozta. A termelés és a termények minőségét kellene emelni, megfordítani az étkezési búza és a takarmánybúza arányát, a jó minőségű étkezési búzára – például olyanra, amelyik tésztaalapanyagnak használható – ugyanis most is megvan a kereslet Európában.

A hazai agrárhelyzet az jellemzi, hogy miután tavaly fordult a kocka, és miután a növénytermesztők hosszú ideig biztos jövedelemmel számolhattak, az elmúlt év már az állattenyésztőké volt, és ez idén sem változik. 

A sertéstartóknak kifejezetten kedvez, hogy Németországban csökken az állomány, és emelkednek az árak – ugyanis a hazai felvásárlási árak nagymértékben függnek az ottanitól. 

Ezért az Erste elemzői a jelenlegi, a termelőknek jövedelmet hozó árszinthez képest nyártól további lassú felvásárlásiár-emelkedést várnak. Közben sok beruházás „fordul termőre”, a termelés még hatékonyabbá válik, és az állomány már megindult növekedését stabilizálhatja, hogy a korszerű telepeken sertést hizlalók ellensúlyozzák a kisebb gazdálkodók piacelhagyását.

Az 2022-ben elszállt élelmiszer-inflációt a globális és regionális tényezők mellett emelték országspecifikus tényezők is, mint például az ársapka és a kiskereskedelmi különadók, de ha kiszűrjük a házhoz szállítást, és a házon kívüli étkezést, már csökkenő az élelmiszerárakról beszélhetünk – mondta Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. Idézte az MNB analízisét, amely szerint a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek közül előbbiek ára szabadult el, ami rávilágított az iparág versenyképességének gyengeségeire. Ennek okai elsősorban az energiahatékonyság és a munkatermelékenység alacsony szintjében keresendő – tette hozzá.

A kiskereskedelmi cégeket sújtó különadók és egyéb, terhet jelentő szabályozók okozta kockázatnövekedés felfelé nyomja az árakat, így a fogyasztás várt élénkülése könnyen ismét magasabb inflációs nyomáshoz vezethet ebben a szektorban. Mindent összevetve az élelmiszerárak alakulása 2024-ben, az előző két évvel ellentétben, nem felfelé, hanem lefelé húzhatja az inflációt, amely idén az Erste előrejelzése szerint 4,7 százalék lehet – tette hozzá.

Rá sem ismerünk majd a magyar mezőgazdaságra, akkora átalakulás jön

Az ukrán gabonával szembeni versenyben esélytelenek a magyar termelők, ezért alternatív növényeket kell találni, amelyek termelésszerkezetét és a piacait szinte a nulláról kell kiépíteni.

 

Erste ársapka kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek