Az ingyenes szakmai rendezvény célja, hogy a jelenlévők átfogó képet kapjanak a hazai gazdasági helyzetről, lássák azokat a pénzügyi és fejlesztési lehetőségeket, amelyek segíthetik a kis- és középvállalkozásokat. A szervezők közös érdeke, hogy minél több lehetőséget biztosítsanak a vállalkozások részére, hogy információt szerezzenek vállalkozásuk hatékony fejlesztése érdekében.

20240312 Budapest
Fókuszban a külpiacok – külgazdasági évnyitó konferencia 2024 című gazdaságpolitikai fórum
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara MKIK külgazdasági évnyitója

Fotó: Kallus György LUS
Világgazdaság VG

A képen: Parragh László az MKIK elnöke
Parragh László az MKIK elnöke / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Napról napra újabb és újabb kihívásokkal kell a vállalkozásoknak szembenézniük. A válságok kezelése, a gazdaság újraindítása, a vállalkozások védelme, finanszírozása és fejlesztése közös felelősség és érdek – ez a szándék hívta életre idén a 10 állomásból álló rendezvénysorozatot. 

Kiemelt téma lesz a mesterséges intelligencia (MI), amelynek kérdésével szinte minden vállalkozásnak foglalkoznia kell. Az elmúlt év a mesterséges intelligencia éve volt, amióta 2022 végén megjelent a ChatGPT, hirtelen széles körben tudatosult a technológia korszakalkotó jelentősége, mindenki rácsodálkozott a forradalmi chatbotra, pedig ez csak a jéghegy csúcsát jelenti. 

A gazdaság számára is új időszámítás kezdődhet, ha a megfelelő kezekben hasznosul a digitalizáció legújabb vívmánya.

Viszont még kevesen értjük igazán, hogy valójában mire is tudjuk majd a mindennapokban használni ezeket az új lehetőségeket. Hogyan profitálhatunk abból, ha gyorsan reagálunk és a versenytársainkat megelőzve adaptáljuk a technológiát? Mi van a ChatGPT-n túl? A konferencián ezekre a kérdésekre igyekeznek majd az előadók konkrét válaszokat adni.

Az MKIK Innovációs Kollégiuma előadásában azt járja körül, hogy mit jelent egy adott kkv szemszögéből az innováció? Lehet, hogy már innovátor valamiben, csak még nem így tekintett az adott kérdésre? Ahogy a vállalkozások között is vannak eltérések, abban is lehet különbség, kinek mi az innovációs potenciálja. A versenyképes működés elengedhetetlen feltétele, hogy a vállalkozó felismerje innovációs lehetőségeit, amiket versenyelőnnyé tud alakítani. Hogyan történik ezeknek a lehetőségeknek az azonosítása, hogyan zajlik egy innovációs folyamat és ki tud nekik ebben utat mutatni? Ezekre a kérdésekre keresnek és adnak válaszokat az eseményen.

A rendezvényen a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői a vállalkozások számára az aktuális támogatási lehetőségeket mutatják be.

A rendezvényeken többek között előadást tart Parragh László, az MKIK elnöke, aki aktuális gazdasági helyzetről, kilátásokról, a növekedést segítő, illetve a vállalkozások számára nyújtott fejlesztési lehetőségekről ad átfogó képet.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója mutatja be a Széchenyi-kártya programja által nyújtott finanszírozási megoldásokat. A Széchenyi-kártya programja 5 százalékos fix kamatozású forráslehetőségeivel a vállalkozások megvalósíthatják fejlesztési elképzeléseiket. 

Sosem a saját fejünk után megyünk: a vállalkozások mögött emberi történetek és családok állnak, naponta 400-600 vállalkozást hallgatunk meg, és az ő igényeiket csatornázzuk be a döntéshozók felé

– jegyezte meg Krisán László. Hozzátette: a mostani rendezvényen részletesen bemutatják a Széchenyi-kártya program által nyújtott legjobb finanszírozási lehetőségeket, amelyekkel a vállalkozások biztosíthatják működésüket és megvalósíthatják fejlesztési elképzeléseiket. 

A11I7404
Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója / Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Ugyancsak előadó lesz Kende-Hofherr Krisztina, a TMC Group ügyvezetője, aki a vállalati teljesítményről állít össze előadást. Megengedhetjük-e magunknak azt a luxust a mai világban, hogy nem foglalkozunk tudatosan a márkánk építésével? – teszi fel a kérdés és folytatja, igaz-e az állítás, hogy aki nem látszik, az nem is játszik? Fontos-e kilógnunk a tömegből és ha igen, milyen eszközeink vannak erre? A kisvállalkozásokat coacholó menedzser ezt a témát járja körül.

A rendezvény témája lesz még az ESG, ugyanis ez a vállalatok mindennapjainak részévé válik a közeljövőben. Ebben a felkészülésben kíván hathatós, gyakorlatias és vállalkozásszerű támogatást nyújtani a KAVOSZ E-Green Zrt., mely szervezet küldetésének egyik alapvető eleme a fenntartható világ felé történő átmenet megkönnyítése a kis- és középvállalkozások számára.

Debrecen
Miskolc