Közélet

Fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia a Vállalkozásfejlesztési Program eseménysorozatában

A Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott roadshow célja, hogy áttekintést adjon vállalkozásfejlesztési lehetőségekről, valamint hogy hogyan lehet jól felhasználni a mesterségesintelligencia-alkalmazásokat.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) több kiemelkedő együttműködő partnerrel, a Szövetségben a vállalkozókkal kormány-kamara megállapodás alapján megvalósuló Vállalkozásfejlesztési Program részeként országos eseménysorozatot indít vállalkozók részére. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által támogatott program kiemelt témái lesznek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) vállalkozásfejlesztési prioritása, valamint a hazai vállalkozások felkészítése az ESG-hez (Environmental, Social and Governance) kapcsolódó jelentéstételi kötelezettségnek való megfelelésre.

Abstract.,Innovation.,Hands,Holding,Tablet,With,Light,Bulb,Future,Technologies
Fotó: Shutterstock

A szaktárca a GINOP Plusz vállalkozásfejlesztési prioritása keretében elindítja az európai uniós forrásból finanszírozott, vállalkozásoknak szóló támogatási programokat. Ezek a programok egyszerre segítik a nemzetközileg sikeres magyar vállalkozások kialakulását és a társadalom jelentős részének megélhetést biztosító vállalkozói réteg stabil működését.

Az elmúlt évek válságkezelési időszaka után gazdaságnövelési fázis következik, ennek eszközeként fokozottabban kell biztosítani a vállalati szektor megfelelő forrásellátottságát.

A következő időszakban megjelenő pályázati felhívások fókuszában a technológiai és szervezeti megújulás, valamint a fejlesztendő tevékenységhez kapcsolódó digitalizációs és energiahatékonysági beruházások támogatása fog állni.

Az elmúlt években a vállalatokkal szemben globális szinten is megjelent az igény arra, hogy átláthatóan működjenek, valamint a profitjuk maximalizálása mellett szem előtt tartsák a természeti és környezeti értékek megóvását, illetve az általuk gyártott és forgalmazott termékek társadalomra gyakorolt hatását. Ezen szempontok összessége alapozta meg az ESG kialakulását, melynek célja a vállalkozások mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése.

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a roadshow feladata, hogy áttekintést adjon

  • a vállalkozásoknak a vállalkozásfejlesztési célokról, a vállalkozóknak szóló támogatási lehetőségekről,
  • a vállalkozói ismeretek átadására elindított programokról,
  • valamint elérhetővé tegye számukra a legfontosabb információkat az ESG-vel kapcsolatos, őket érintő lehetőségekről és kötelezettségekről.

Fentieken túl a Vállalkozásfejlesztési Program kiemelt témája lesz a mesterségesintelligencia- (MI-) alkalmazások használatának gyakorlati útmutatója. A mesterséges intelligencia elterjedése és fejlődése sokak szerint nagyobb változást fog hozni az életünkben, mint amit az internet és a digitalizáció mostanáig együttvéve eredményezett. Mindenkit foglalkoztatnak az új MI-alapú technológiák, de még kevesen értjük igazán, hogy valójában mire is tudjuk majd a hétköznapokban használni ezeket az új lehetőségeket.

Az országos programsorozat különösen érdekes lehet a kkv-knak, mivel többek közt olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy a cégek miként profitálhatnak az új technológia mielőbbi adaptálásából, továbbá milyen fejlesztési és finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésükre. Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelte, hogy 

a roadshow egyik legfontosabb feladata a témában, közérthető módon, gyakorlati példákon keresztül prezentálni a mesterségesintelligencia-alkalmazások használati útmutatóját az ország minden régiós központjában.

Egyes kkv-k számára most más miatt is megéri mesterséges intelligenciával foglalkozni: az uniós tagállamokból származó kiválasztott startupok és kkv-k részesülhetnek állami támogatásban. A következő öt évben csaknem félezer innovatív egészségügyi kísérleti projekt valósulhat meg. A múlt hónapban indult el a TEF Health program első pályázati programja, amelynek célja, hogy egyszerűsítse a mesterségesintelligencia- és robotikai megoldások, illetve az MI-alapú viselhető okoseszközök vagy érzékelők valós környezetben történő hitelesítését és tesztelését, ezzel támogatva az innovatív eszközök piacra kerülését.

 

Vállalkozásfejlesztési Program mesterséges intelligencia Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Kapcsolódó cikkek