Sikeresen lezárult a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyílt, európai uniós jogszabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárása, melyet az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására hirdettek meg. A közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte, közölte Magyar Fejlesztési Bank. A hitelintézetek a 2021–2027-es finanszírozási ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére.

Eladó ház Érd-120230113 Érd
Eladó ház                            
Fotó: Kállai Márton KM
Szabad Föld20230113 ÉrdEladó ház                            Fotó: Kállai Márton KMSzabad Föld
Fotó: Kállai Márton

A Nemzetgazdasági Minisztérium joggyakorlása alá tartozó MFB nyílt, európai uniós közbeszerzési eljáráson választotta ki hitelintézeti partnereit, melyek a saját, már működő fiókhálózatukon belül végzik az uniós forrásközvetítést. 

Az eljárás eredményének értelmében az MBH Bank Nyrt., OTP Bank Nyrt., Gránit Bank Zrt. alkotta konzorcium működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot. 

A nyertes ajánlattevő összesen 266 MFB Pont Plusz megnyitását vállalta, melyek összesen 134 járásban lesznek elérhetőek. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg. A közvetítői szerződés megkötésére várhatóan még áprilisban sor kerül.

A lakossági MFB Pont Plusz fiókok megnyitásával teljes lesz az európai uniós hiteltípusú pénzügyi eszközöket, azaz önálló és kombinált hitelprogramokat közvetítő hálózat, miután a vállalkozásokat kiszolgáló fiókok már teljes körűen felkészültek az első hitelprogram érkezésére.

Június elsejével indul az új program

Mint ismert, nemrégiben jelentette be a kormány, hogy június elején elindul az új állami otthonfelújítási program , amellyel az 1990-ig megépült családi és ikerházakat is lehet korszerűsíteni. A tőketartozását csökkentő állami támogatás összege 2,5-3,5 millió forint lehet. A korszerűsítéshez egymillió forintos önrész mellett tehát hatmillió forintos államilag támogatott kamatmentes hitelt lehet igényelni. Ha a felújítás lezárul, akkor vissza nem térítendő támogatásként az állam az aktuális hiteltartozásból a különböző járások jövedelmi szintjétől függően 2,5-3,5 millió forintot átvállal. A támogatott felújítási elemek közé tartoznak 

  • a szigeteléssel,
  • fűtéskorszerűsítéssel,
  • nyílászárócserével
  • és használati melegvíz-korszerűsítéssel kapcsolatos munkálatok.
    A felújítás eredményeként 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérnie az ingatlannak, amit a beruházás előtt és után készített energiatanúsítvánnyal kell majd igazolni. 

Ács Balázs, a Mastersplast vezérigazgató-helyettese a bejelentést követően lapunknak azt mondta, mindenre jelenthet gyógyírt, de óriási segítség ez a program azoknak, akik eddig is felújításban gondolkodtak. Azt javasolja mindenkinek, aki korszerűsítést tervez, hogy a hőszigeteléssel és a nyílászárócserével kezdje a felújítást, ezt követően jöhet a fűtés korszerűsítése.