A kórokozók és a környezet komplexitására kell koncentrálni az egyre inkább elfogadott álláspont szerint – a többi között erről tanácskoztak a Debreceni Egyetem (DE) szervezésében a fertőző betegségek, köztük a koronavírus kapcsán.

Microbiologist,With,A,Tube,Of,Biological,Sample,Contaminated,By,Coronavirus
Új szemléletnek kell áthatnia a hazai egészségügyi ellátást / Fotó: Shutterstock

A DE tájékoztatójában előrebocsátották, hogy a fertőző betegségek kutatásában és az ellenük való védekezésben egyre szélesebb körben elfogadott és alkalmazott módszer az „Egy Egészség”-megközelítés, mely az emberi és állatgyógyászati kórokozók, valamint a környezet közötti összefüggésekre és azok terjedésének komplexitására összpontosít.

Kardos Gábor intézetigazgató szerint ennek a szemléletnek át kell hatnia a hazai egészségügyi ellátást, így rövidebb idő alatt felismerhetők lehetnek egyes fertőző betegségek is.

Új szemlélet, elengedhetetlen együttműködés

A szakmai eseményen harminc előadás, illetve online kerekasztal-beszélgetés keretében tárgyalták meg az aktuális témákat és tudományos eredményeket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője kiemelte, hogy a tudományos kutatásokban és az oktatásban is új eredmények jelenhetnek meg, ezzel pedig új terápiás lehetőségeket ismerhetünk meg:

A Covid–19-világjárvány megmutatta, hogy a bakteriális fertőzések mekkora problémát jelentenek, és milyen nagy kihívással jár ezeknek a leküzdése. Magyarországon a szakma időben felismerte a prevenció fontosságát, és számos gyümölcsöző, intenzív együttműködés jött létre.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára húsvét előtt arról számolt be, hogy a gyógyító és betegségmegelőző programok eredményeként három évvel nőtt a magyar emberek várhatóan egészségben eltöltött éveinek a száma, márpedig ennek a mutatónak a további javítása a magyar kormányzat feltett szándéka.

Fertőző betegségek: madárinfulenza Texasban 

Müller Cecília szerint ugyanakkor fontos a betegségek dinamikájának megértése, illetve az is, hogy együttműködjenek a teljes rendszer szereplői:

  • az orvosok,
  • állatorvosok,
  • környezetvédők,
  • epidemiológusok,
  • molekuláris biológusok,
  • ökológusok.

Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hozzátette: az állatgyógyászat és az élelmiszer-biztonság, valamint az emberi egészség megőrzése között is szoros az összefüggés.

An employee of the Agricultural and Livestock Service (SAG) removes a dead cormorant (Guanay Cormorant) from Changa Beach in Coquimbo, Chile on May 29, 2023. Avian influenza is affecting 53 species across Chile, including pelicans, seagulls, and Humboldt penguins, whose population has decreased by 10%. In 2023 alone, the National Fisheries and Aquaculture Service (Sernapesca) has detected 8,140 deaths, almost double the total number of deaths in the last 14 years combined (4,392). The H5N1 virus arrived in Latin America in October 2022 through migratory birds and has spread throughout the continent. A dozen countries have already reported positive cases of the disease. (Photo by MARTIN BERNETTI / AFP) / “The erroneous mention appearing in the metadata of this photo by MARTIN BERNETTI has been modified in AFP systems in the following manner: [An employee of the Agricultural and Livestock Service (SAG) removes a dead cormorant (Guanay Cormorant) from Changa Beach] instead of [An employee of the Agricultural and Livestock Service (SAG) removes a dead cormorant (Guanay Cormorant) affected by the avian flu at Changa Beach]. Please immediately remove the erroneous mention from all your online services and delete it from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Az állatgyógyászat és az emberi egészség megőrzése között is szoros az összefüggés / Fotó: Martin Bernetti  / AFP

Az iménti tételt bizonyítja, hogy a The Washington Post jelentése szerint egy texasi embert madárinfluenzával kezelnek, és ez a második olyan betegség, amelyet egy rendkívül virulens vírus okoz, amely az elmúlt hetekben öt államban dühöngött megbetegedett tejelő tehenekben.

A kórokozó emberről emberre történő átvitelét figyelik a járványszakemberek, 

mert az igen ritkán fordult elő világszerte, és jellemzően az állatokkal foglalkozó családtagok körében.

Közös ötletelés, nemzetközi pályázás

Pásztor Szabolcs a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar „Egy Egészség” Intézetének vezetőjeként szólt még arról is, hogy elengedhetetlen a hazai szakemberek közti együttműködés és a nemzetközi jelenlét: „A jövőben elősegítenénk, hogy a szakemberek közösen gondolkodjanak, együtt ötleteljenek és pályázzanak nemzetközi támogatásokra, amelyekből aztán a gyakorlatban is megvalósítható tudományos projektek születhetnek.”

A konferenciát kétévente szeretnék megrendezni.