Magyar gazdaság

Egyre többet élnek a magyarok egészségben – biztató számok EU-támogatással

Az előző uniós költségvetési időszakban 8700 milliárd forint forrást használtak fel az egészségügy, az oktatás és a társadalmi felzárkóztatás területén, és a mostaniban is rendelkezésre áll már 4744 milliárd forint. Egyre többet élünk egészségben és egyre tovább is – ezek a fő eredmények.

A gyógyító és betegségmegelőző programok eredményeként három évvel nőtt a magyar emberek egészségben eltöltött várható éveinek a száma – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) záróeseményén. Hozzátette, hogy Magyarország jól tudta felhasználni az európai uniós forrásokat, látható társadalmi eredményeket és jelentős előrelépéseket sikerült elérni.

Egyre többet élünk egészségben – mondta az államtitkár / Fotó: Rétvári Bence / Facebook

Rétvári Bence kifejtette, hogy egy évtizeddel ezelőtt Magyarország az egészségben eltöltött évek tekintetében a 21. volt az EU-tagállamok között, most viszont a 14. Hozzátette, hogy másfél évvel emelkedett a várható élettartam is.

A fejlesztések meghozták eredményeiket, a magyar emberek tovább élnek egészségben és tovább is élnek

– összegzett az államtitkár, kiemelve: mindemellett egymillió új munkahely jött létre, ezzel jelentősen csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma, amit az Eurostat is elismer.

Egyre kevesebb a szegénységben élő fiatal

A 18 év alattiaknál gyakorlatilag megfeleződött a szegénységben élők száma: amíg európai uniós szinten 31 százalékos volt a csökkenés, addig Magyarországon 49 százalék.

A hátrányos helyzetű 0–3 év közötti gyermekeket EU-s forrásból finanszírozott RSZTOP-programokkal segítették, továbbá 3 és 18 éves kor között a hazai költségvetésből 31 milliárd forintról 100 milliárd forint fölé emelték a szociális étkeztetésre fordítható forrásokat, ezáltal biztosították a rendszeres étkeztetést tanítási időszakban és azon kívül is.

Sokat javult a legkisebbek ellátása és anyagi helyzete is / Fotó: Rétvári Bence / Facebook

Ágostházy Szabolcs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta: a 2014–2020 közötti időszakban az EFOP keretében 

mintegy 8700 milliárd forint forrást használtak fel, és mintegy 52 ezer projektet valósítottak meg 

az egészségügy, az oktatás és a társadalmi felzárkóztatás területén. Kiemelte a bölcsőde- és óvodafejlesztéseket, mint mondta, 15 ezerrel több gyermek járhat ma bölcsődébe és óvodába, mint korábban.

Előfinanszírozással 9300 program már beindult az új ciklusban

A mostani, 20212027-es EU-s finanszírozási ciklusban a források blokkolásának feloldása után már Magyarország rendelkezésére áll mintegy 12 milliárd euró (4744 milliárd forint).

Ágostházy Szabolcs hozzátette: nemzeti előfinanszírozással már 9300 támogatási szerződést elindítottak, így hazánk a programok végrehajtásában a EU-tagországok között az élen jár.

 

finanszíroz Magyarország egészség társadalmi EU-forrás
Kapcsolódó cikkek