BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Siofok,,Hungary,-,July,30.,2016:,Huge,Crowd,In,The

A tinédzserek több mint fele készül a Balatonra utazni a nyáron

Minden harmadik magyar biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést idén, a legtöbben nyáron pihennék ki magukat a magyar tengernél egy friss reprezentatív felmérés szerint.

Leginkább pár napot, illetve egy hetet szeretnének eltölteni a vendégek a Balaton környékén, ahol többségük naponta legalább 10-20 ezer forintot költene el fejenként – derült ki a Mandilla Hotel és az Opinio kutatócég közös reprezentatív felméréséből. 

Balaton
Kezd négy évszakos vonzerővé válni a tó / Fotó: Nagy Lajos

 

Korosztályos eltérések

Tízből négy budapesti akar idén a Balatonnál pihenni, minden ötödik magyar pedig még nem döntötte el, hogy üdül-e a tó környékén. 

A  tinédzserek (16–19 év) több mint fele (52 százaléka) ellátogat a Balatonhoz, de az 50–59 éves korosztály közel kétharmada ezt egyáltalán nem tervezi.

A balatonozók döntő többsége, konkrétan a 71 százaléka, különösen a 20 év alatti fiatalok (85 százalék) leginkább nyári üdülést választanak, de a válaszadók 

  • 11 százaléka tavasszal,
  • 14 százaléka  ősszel,
  • 8 százaléka télen is szívesen kapcsolódik ki a tónál. 

Brutális árkülönbségek az Adria és a Balaton között

A vízpartra vágyók közül sokan vizsgálják a nyaralási szezon előtt, hogy a Balatonon vagy az Adrián érdemes-e kikapcsolódni.

Sokan (40 százalék) még nem véglegesítették, hogy merre veszik az irányt, de akik már tudják, azoknál a déli (27 százalék) és az északi part (19 százalék) is népszerű célpont, illetve nagyjából hasonló arányban (14 százalék) vannak azok, akik mindkét partra terveznek eljutni idén.

Az északi parti településekre elsősorban a színes kulturális és szabadtéri programok, a vízparti élmények, a helyi gasztronómia, a nyugalom, a természeti szépségek és a történelmi nevezetességek vonzzák a hazai vendégeket

– emelte ki a felmérés eredményeiből Penziás Réka és Kovács Gábor. 

A köveskáli négycsillagos Mandilla Hotel alapítói a gyakorlatban is azt tapasztalják, hogy 

  • a versenyképes ár mellett az elhelyezkedés,
  •  a szolgáltatások minősége, 
  • a pihentető környezet, 
  • a szobafelszereltség 
  • és a vendégszeretet 
    a legfontosabb szempontok a szállás kiválasztásánál, amit a kutatás eredményei is megerősítenek. 
Balaton
Pár napos balatoni pihenés sokak terveiben szerepel / Fotó: Varga György / MTI

 

Mennyi költenek a Balatonnál a vendégek?

Különösen igaz ez a budapestiekre, ahol az elhelyezkedés (64 százalék) és a nyugalom (36 százalék) az országos átlaghoz képest (53 százalék, 26 százalék) sokkal jobban felértékelődik.

Az üdülésre naponta fejenként legalább 10–20 ezer forint közötti összeget szánna a megkérdezettek döntő többsége, összességében a 66 százaléka.

Az összes válaszadó közel negyede (24 százalék) 20–40 ezer forintot kalkulál személyenként, míg 7 százalékuk ennél is többet áldozna a napi kiadásokra az idén. 

A kutatásban részt vevők 52 százaléka egy-két napban vagy hosszú hétvégében gondolkodik, negyedük egy hetet, míg minden tizedik válaszadó minimum két hetet tölt a Balatonnál.

A déli mellett sokan az északi partot választják a kulturális programok, a nyugalom, a természet és a helyi gasztronómia élmények miatt. A szállás kiválasztásánál pedig az ár mellett az elhelyezkedés, a minőségi szolgáltatások, a szoba felszereltsége, valamint a vendégszeretet is kiemelt szempont.

 



 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.