BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
05 June 2024, Bavaria, Passau: A man from the water rescue service stands at the edge of a flooded street in the city on the three rivers. Many places in Bavaria are still flooded after heavy rainfall. Photo: Peter Kneffel/dpa (Photo by PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ez már a klímakatasztrófa előszele lehet: esőzések és áradások pusztítottak – Európának is kijutott ezúttal

Az elmúlt hónapban az esőzések és az áradások több halálos áldozatot és megannyi kárt okoztak Európában. A megduzzadt patakokból utat találó víztömeg Németországban és Ausztriában településeket zárt el és utakat tett járhatatlanná. A spanyolországi Mallorca repterét elmosta az eső, a napokban pedig már az amerikai Florida állam utcán is viszi az autókat a víz, nem beszélve a délkelet-kínai áradásokról.

Az utóbbi egy hónapban az esőzések, az áradások és a belvizek Ausztriában és Németországban is több halálos áldozatot követeltek, a folyókból kilépő víz pedig hatalmas károkat okozott több európai városban. 

esőzések
Esőzések és áradások Európában / Fotó: AFP

Május közepével a németországi Saar-vidéken a folyók vízszintje különösen a neunkircheni, a saarpfalzi és a saarbrückeni térségben gyorsan emelkedett, majd egy átszakadt gát miatt Ottweiler óvárosa teljesen víz alá került. A heves esőzések miatt négyzetméterenként 100 liter csapadék hullott a térségben. Az árvízveszély miatt a Trier-Saarburg körzetben elővigyázatosságból 220 embert evakuáltak.

A Bajorországban, illetve a szomszédos Baden-Württemberg tartományban pusztító árvízben négyen haltak meg, köztük egy tűzoltó is. Egy 57 éves nőt pedig kocsijával együtt sodort el az ár az útról a bajorországi Markt Rettenbachban

– derült ki a rendőrségi közleményből.

Olaf Scholz német szövetségi kancellár támogatásáról biztosította az árvíz sújtotta települések lakosságát.

A szolidaritás az, amire a segítő emberek mellett a legjobban szükségünk van. Minden tőlünk telhetőt megteszünk – beleértve a szövetségi kormányok által felajánlott lehetőségeket is – annak érdekében, hogy a segítség minél hamarabb megérkezzen

– hangsúlyozta a kancellár.

A sürgősségi szolgálatok több tízezer munkatársa segédkezett Felső-Bajorországban és Svábföldön homokgátak építésében, vízszivattyúzásban, a veszélyesnek ítélt területek lezárásában és az elárasztott házakban élők kimentésében. Június 2-án több Duna és Schmutter menti települést is evakuáltak.

Ausztriát június 8-án érte el az áradás.  Az ország déli részén lévő Stájerországra heves viharok csaptak le, majd a villámárvizek több autót is elsodortak.

Meghalt egy 36 éves horvát munkás, aki földmunkagéppel dolgozott, majd a járművel együtt egy patakba zuhant és a kabinba rekedve találtak rá. 

Megpróbálták újraéleszteni, de a kórházban elhunyt. Esőzés okozta földcsuszamlásban egy ötéves fiú vesztette életét egy Graz közelében található erdőben. Hétéves társa könnyebb sérülést szerzett. Egy 77 éves nyugdíjas pedig villámárvíz áldozata lett, miután szavazni indult autójával az európai parlamenti választásokra a kelet-ausztriai Mischendorfba.

– közölték az osztrák hatóságok.

A rendőrség közleménye szerint a gyerekek egy erdei úton tartózkodtak, amikor egy elszabadult, 100 köbméter mennyiségű földdarab elsodorta, majd maga alá temette őket. A földcsuszamlás annak tudható be, hogy Ausztriában a hetek óta tartó esőzések miatt fellazult a talaj, valamint a folyók és azok vízgyűjtő területei is gyorsan megteltek.

A klímaváltozás eredményezi az ilyen katasztrófákhoz vezető szélsőséges időjárási jelenségeket

– mondta Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi miniszter a földcsuszamlás hírére reagálva.

Az Austrian Airlines osztrák légitársaság Palma de Mallorcából érkező repülőgépe Bécs közelében jégviharba került. A pilóták szerint a jégesőt nem lehetett előre látni a meteorológiai radaron. A repülőgép rádiós riasztást adott le, majd nehézségek nélkül leszállt a repülőtéren. Az utasok nem sérültek meg, a gép orra megrongálódott és több lemezt letépett a vihar.

Több, az európai parlamenti választásokra kialakított szavazóhelyiséget is tönkretett az áradás Ausztriában. A Stájerország több körzetét érintő természeti csapásra a hatóságok az APA osztrák hírügynökség közlése szerint gyorsan reagáltak, és a szavazókat más helyszínekre irányították. 

A Magyarországgal határos Burgenland tartományban a június 9-ére virradóra történt heves esőzések miatt több folyó is megáradt, különösen Felsőőr térségében, ahol egy gát is átszakadt. Országszerte utak váltak járhatatlanná, pincéket és mezőgazdasági területeket öntött el az ár, több tartományban pedig több mint kétezer alkalommal kérték a tűzoltók segítségét. Hans Peter Doskozil tartományi vezető a kialakult helyzetben kérte az osztrák hadsereg segítségét Klaudia Tanner szövetségi védelmi minisztertől. 

Beázott a spanyol reptér

Miután Nyugat-Európában tetőztek a folyóvizek, heves esőzések bénították meg a turisták által kedvelt Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetének Son Sant Joan nemzetközi repülőterét. A sziget fővárosának, Palma de Mallorcának a légikikötőjében víz csöpögött a mennyezetről, az utasszállítók az elárasztott fel- és leszállópályákon rostokoltak.

A vihar lebénította Spanyolország harmadik legnagyobb repülőterét és nem lehetett garantálni a létesítmény biztonságos üzemeltetését – mondta az Aena üzemeltető vállalat. Vészhelyzeti tervre kapcsoltak és ideiglenesen más repülőterekre irányították át a járatokat

– közölte Oscar Puente közlekedési miniszter.

A repülőtéren óránként csaknem 50 milliméter csapadékot mértek, de időnként 90 milliméter is előfordult kevesebb mint egy óra alatt. A fővárosban körülbelül az éves csapadékmennyiség egytizedének megfelelő eső hullott 

– közölte a spanyol meteorológiai szolgálat.

A Világgazdaság által megkérdezett utazási szakértő információja alapján, az irodáikban sem járat- sem utazáslemondás nem történt az európai országokban zajló esőzések és árvizek miatt.

Egyhavi tornádó, ciklon, villámárvíz és földcsuszamlás a világon

Májusban tornádó söpört végig az Egyesült Államok déli és középső részén, nyolcan meghaltak. Ezt követően Bangladesben több tízezer embert evakuáltak az érkező Remal ciklon miatt. Majd Srí Lankán hét fiatal elefánt vízbe fullad a monszunesők okozta áradásban és ezzel egy időben 

több mint 2000 embert temetett maga alá és 150 házat döntött össze Pápua Új-Guineán a földcsuszamlás. Május végén legkevesebb 65 ember halt meg a Bangladesben és a szomszédos India partvidékén pusztító Remal ciklon okozta heves esőzések következtében.

Június elején heves esőzések okozta áradásokban legkevesebb tíz ember vesztette életét, hatan pedig eltűntek Srí Lanka Colombo Kelaniya nevű külvárosban. Június 10-én a vietnámi hírügynökségek árvízről tudósítottak az észak-vietnámi Ha Giangból, ahol áradások és földcsuszamlások következtében legkevesebb három ember meghalt. Majd rá pár napra az Egyesült Államokbeli Florida tartományra rendeltek el vészhelyzetet, ahol két nap alatt mintegy 500 milliméter eső esett. 

A villámáradások során keletkezett víz lakóházakat öntött el, több embert kellett kimenteni az otthonából, valamint sokakat a vízben rekedt járművekből szabadítottak ki a mentőegységek.

A napokban 36 ezer embert kellett evakuálni a délkelet-kínai Fucsien tartományban a heves esőzések okozta árvizek miatt. Az esőzések komoly károkat okoztak a termésben, 12 350 hektáron 1,61 milliárd jüan (84 milliárd forint) veszteséget. Az ítéletidő 179 800 embert érintett. Ecuadorban pedig már kilencre emelkedett az elmúlt napok heves esőzései okozta földcsuszamlások következtében elhunytak száma. 

Az Európai Unió 1,2 millió euró (mintegy 840 millió forint) humanitárius segélyt folyósított a Remal trópusi ciklon bangladesi és indiai hatásainak kezelésére, és a vihar által érintett lakosság megsegítésére - tájékoztatott az Európai Bizottság. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ötmillió forinttal támogatta a Porto Alegre-i Szent Márton Plébániát, ahol számos, az árvíz miatt otthonát elvesztett emberen segítettek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.