BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elöntötte a víz Floridát – videó

A szélsőséges időjárás miatt több iskola nem nyitott ki. Az áradás lakóházakat tett lakhatatlanná, és családokat kellett kimenekíteni otthonaikból.

Florida déli részének több megyéjére hirdetett vészhelyzetet az állam kormányzója csütörtökön a rövid idő alatt lehullott, rekordmennyiségű csapadék nyomán, ami áradásokhoz vezetett. Ron DeSantis döntése vonatkozik a Miami városát is magába foglaló Miami-Dade megyére, ahol két nap alatt mintegy 500 milliméter eső hullott, de a szövetségi állam déli részének volt olyan területe is, ahol a csapadék meghaladta a 600 millimétert. 

Aftermath of heavy rain and flood in Florida
Fotó: Anadolu via AFP

Szintén az érintett nagyobb floridai városok közé tartozik Sarasota. A jelentések szerint a villámáradások esélye is jócskán megnövekedett, ugyanis 

a talaj annyira telítődött, hogy további esők vizét már nem tudja elnyelni, így ami lehullik, az árvízként jelenthet veszélyt a lakott településekre.

Csütörtöki jelentések szerint az áradásokban a víz lakóházakat is elöntött, és több embert kellett kimenteni otthonából, valamint sokakat a vízben rekedt járművekből szabadítottak ki a mentőegységek. Az időjárási körülmények miatt csütörtökön nem nyitottak ki az iskolák a Fort Lauderdale-t magába foglaló Broward megyében, ahol 

a repülőtéren is akadozott a forgalom a kifutópályát borító víz miatt.

A szokatlanul lassan levonuló árvíz a Rábán fokozott figyelmet kíván a vízügyes szakemberektől, ezért a vízügy őrszolgálata a nap 24 órájában figyeli a védvonalakat. Helyenként fakadó vizek, csurgások jelentek meg, és buzgárt is fogtak el a vízügyesek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.