BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erre figyeljenek az uberesek

Több mint háromezer sofőrrel indult újra itthon az Uber, a személyszállítók vélhetően egyéni vállalkozóként vagy kisebb cégként taxizhatnak majd az új színekben. Nem mindegy azonban, hogyan adóznak. Az Uber Magyarország is reagált.

Miként a Világgazdaság is beszámolt róla, az elmúlt héten újra elindult Magyarországon az Uber, amelynek 2016-os kivonulása ellenére sem csökkent itthon a népszerűsége, olyannyira, hogy tavaly mintegy százezren nyitották meg az Uber-alkalmazást csak Budapesten úgy, hogy a szolgáltatás nem is volt elérhető.

Uber
Induláskor már háromezer sofőr csatlakozott az Uberhez / Fotó: Shutterstock

 

Háromezren folytatják az Uber hálózatánál

Az Uber magyarországi vezetőjétől megtudtuk: az indulásra már több mint háromezer sofőr regisztrált a világ legismertebb autómegosztó szolgáltatásához a magyar fővárosban. Kardos Eszter a Világgazdaságnak adott interjúban többek között arról is beszélt, hogy az állomány független vállalkozókból áll, akkor, ott és úgy dolgoznak, ahogy szeretnének, nincs tagdíj, és egy bizonyos jutalékot kell fizetniük a fuvardíjból. 

Az Uber Budapestre érkezése valószínűleg sok tekintetben át fogja rendezni a jelenlegi piacot – véli a Niveus Consulting Group, a sofőrök vélhetően egyéni vállalkozóként vagy kisebb cégként fognak taxizni az új színekben.

Az adótanácsadó cég jelezte, hogy a Bolttal kapcsolatban tavaly felmerült kérdésként: 

szabályos-e, ahogy a cég a taxisoknak számláz. 

Akkor erre az volt a válasz, hogy a Bolt szabályosan jár el, csak a taxisok – akik sokszor alanyi adómentesek voltak – nem voltak tudatában annak, hogy nekik a külföldi cég részére kifizetett jutalék után meg kell fizetni a magyar áfát.

Az Uber konstrukciója bonyolultabb

A Niveus Consulting Group szerint az Uber konstrukciója egy kicsit bonyolultabb lesz, ugyanis a taxisok részben egy magyar cégnek fizetnek, amely természetesen áfával növelten állítja ki a számlát, részben pedig az Uber uniós leányvállalatának fizetnek jutalékot, amiről áfát nem tartalmazó számlát kapnak, amely után itthon kell megfizetni az áfát. 

Ez az általános áfaszabályok alapján fizető vállalkozóknak nem lesz probléma, de az alanyi menteseknek, különösen azoknak, akik eddig a magyar Főtaxitól kaptak csak számlát, oda kell figyelniük erre, azaz nekik ugyanúgy be kell fizetniük

– figyelmeztetnek.

A Niveus Consulting Group úgy látja, ez nemcsak adminisztratív terhet jelent, ehhez ugyanis egy megfelelő könyvelő segítséget nyújthat, hanem úgy is kell tervezni, hogy az Uber által hirdetett jutalék nettó összeg, ezen felül a költségekbe bele kell tervezni az áfát, amit alanyi mentes adózók nem vonhatnak le – hívják fel a figyelmet.

Frissítés

A cikk megjelenése után az Uber magyarországi leányvállalata reagált, amelyet kiegészítés nélkül közlünk:

Az Uber a hatályos jogszabályok szerint fizeti az adókat minden országban, ahol működik, beleértve Magyarországot is. Azok a sofőrök, akik a platformukat használják, csak az Ubernek fizetnek Szolgáltatási Díjat az Uber által nyújtott szolgáltatásokért cserébe. Mivel a sofőrök független vállalkozók, saját adózásukért maguk felelnek.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.