BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új ESG ajánlás előkészítését jelentette be az MNB

A Magyar Nemzeti Bank új ESG ajánlás előkészítését jelentette be a svájci Point Zero Fórumon. A háromnapos rendezvény célja a pénzügyi szolgáltatások technológiai és stratégiai fókuszú fejlődésének elősegítése. Kiemelt figyelem hárult a fenntarthatóságra is, hogy minél hamarabb sikeres startup-vállalkozások jöjjenek létre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlást készít a hazai hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások számára az ESG-kockázatok hitelkockázatba történő integrálására és kockázati modellezésre vonatkozóan – jelentette be Kandrács Csaba, a Magyar Nemzet Bank alelnöke a Point Zero Fórumon.

új
Új ESG ajánlás előkészítése az MNB részéről / Fotó: Kallus György

A fórumot idén harmadik alkalommal rendezték meg a svájci Zürichben július 1–3. között, amely a pénzügyi és technológiai vállalatok egyik legrangosabb nemzetközi találkozóhelye. A mostani rendezvény címe: „Pengeélen egyensúlyozva: A technológiai ígéretek hasznosítása a globális kockázatok árnyékában.”

Az eseményen kizárólag meghívásos alapon lehettek jelen a résztvevők, akik között a pénzügyi és technológiai iparág globálisan ismert képviselői, vállalkozók, befektetők, kereskedelmi és jegybanki, valamint kormányzati szereplők is nagy számban képviselték magukat.

A háromnapos rendezvény célkitűzése a pénzügyi szolgáltatások technológiai és stratégiai fókuszú fejlődésének elősegítése. Központi témái többek között:

  • a legújabb technológiák pénzügyekbe való beépülésének hatáselemzése és
  • a mesterséges intelligencia alkalmazásának kihívásai voltak. 

Kiemelt figyelem hárult emellett a fenntarthatóságra, például az ESG jelentések digitális platformokon történő fejlesztésére, a geopolitikai kockázatokat figyelembe vevő technológiai és üzleti stratégiák kidolgozására.

Dr. Kandrács Csaba az esemény második napján a A jövő formálói – Az ESG adatok fejlődése: adatszerzés, alkalmazás és értékteremtés című panelbeszélgetésben hívta fel a figyelmet az ESG adatok fontosságára és hogy a fenntarthatósági kockázatok hogyan befolyásolhatják a pénzügyi intézmények helyzetét és a pénzügyi stabilitást. Elmondta azt is, hogy 

az MNB ajánlást készít a magyar hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások számára az ESG-kockázatok hitelkockázatba történő integrálására és kockázati modellezésre vonatkozóan. 

Ennek lényege egy ESG minimum kérdőív, amelynek kitöltését a bankok bizonyos hitelösszeg felett a vállalati ügyfél hitelkérelme kapcsán megkövetelik. Ezáltal a bankok adatokat gyűjthetnek a kérelmező ESG-kockázatairól és profiljáról, és felhasználhatják ezeket a hitelkockázati elemzéseik során.

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója a Cselekvési ötletek a haladásért: innovációs utazás a tudományos világtól az iparig című panelben osztotta meg gondolatait szerdán. Szombati kifejtette, hogy a jegybankok hogyan támogathatják, hogy az egyetemi ötletekre, például a mesterséges intelligenciára épülő pénzügyi megoldások és a fenntarthatóság területén, minél hamarabb sikeres startup vállalkozások alapulhassanak. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ebben az MNB az élenjáró jegybankok közé tartozik, például az Hungarian Innovation Hub létrehozásával. A Point Zero Fórum lehetőséget ad rá, hogy az MNB pénzügy innovációs, zöld, illetve a fenntarthatóságot támogató kezdeményezéseivel a globális szakmai közönség is részletesebben megismerkedhessen.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.