BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hűtőtáskával a szállodába? – mindenki ott spórol, ahol tud

Krivács András szerint elmentek a falig az áremelésekkel a vendéglátósok, de csak így, azaz nyugati bérekkel és munkakörnyezettel sikerült a dolgozókat itthon tartani. A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) elnöke többek között arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy a fogyasztók ott spórolnak, ahol tudnak, és ennek elsősorban a vendéglátás látja kárát: már nemcsak a strandokra, hanem a középkategóriás szállodákba is hűtőtáskával érkezik sok vendég.

Jó és kevésbé jó tendenciák jellemzik a nyári főszezon kapujában a hazai vendéglátást, ami az európaihoz hasonlóan továbbra is jókora munkaerőhiánnyal küzd. A munkaerő-elvándorlást sikerült lefékezni, ennek azonban megvan az ára – mondta a Világgazdaságnak Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) elnöke.

étterem
A strandbüfék is megdrágultak, a lángossütőket is meg kell fizetni, különben nincs munkavállaló / Fotó: Veres Viktor

Hűtőtáskával érkeznek a vendégek a hotelekbe is

Már 2019-ben elindult egy bérfelzárkóztatás, mivel a magasabb nyugati bérek elszívó hatása ellen csak így lehet védekezni, és a munkakörnyezet is nyugati színvonalúvá vált a vendéglátásban, valamint a szálláshelyeken végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően.

Ma már átlagosan legalább 40 százalékkal magasabbak a bérek az ágazatban, mint két szezonnal ezelőtt.

Az áremelésekkel el kellett menniük a falig a vállalkozóknak, hogy a megemelkedett munkadíjakat, valamint – elsősorban – a rendkívül megdrágult alapanyagárakat finanszírozni tudják. 

Az élelmiszer-infláció majdnem két vállra fektette a szektort 

– fogalmazott Krivács András.

Sok étterem olyannyira megdrágult, hogy egy négytagú családnak luxussá vált, és 50-60 ezer forintból nem mindenhol jön ki egy jóízű vacsora ára.

étterem
Nyugati bérek, nyugati színvonalú éttermek, de az étlapi árak sem a régiek már / Fotó: Shutterstock

Mindenki ott spórol, ahol tud, és ennek többnyire – és első körben – a vendéglátás látja kárát, hiszen

az emberek nem a strandbüfében és nem a hotel éttermében vagy a környező vendéglőkben étkeznek, hanem otthonról viszik az ételt és italt.

A hűtőtáskák már nemcsak a strandokon, hanem a középkategóriás hotelekben is megjelentek, a vendégek hipermarketekben megvásárolt italokkal érkeznek nyaralni, és otthonról hozott ételekkel igyekeznek az összköltséget kordában tartani – összegzett a gasztronómiai szövetség elnöke.

Tudatosabban szerződnek külföldre

A szakember elmondta, hogy

ma már kevesebben szerződnek külföldre, de kevesebben is jönnek vissza. Úgy tűnik, tudatosabban és hosszabb távra szólnak a munkavállalói döntések.  

Valamelyest könnyebben lehet most betölteni az üres álláshelyeket a vendéglátásban, de a munkaerőhiány továbbra is óriási probléma, az irány nem változott.

Kelet-Magyarországról Budapestre, Budapestről a Balatonra és a Balatonról Nyugat-Európába tartanak a felszolgálók és a szakácsok.

A legfőbb célország továbbra is Ausztria, Németország és Svájc, ahol egyébként még a magyarországinál is súlyosabb a munkaerőhiány.

A hazai munkaerő prioritást élvez, de ha nincs jelentkező, egyre többször alkalmaznak 

  • ázsiai, 
  • jellemzően kínai, 
  • vietnámi és
  • Fülöp-szigeteki vendégmunkásokat.
Nice,Restaurant,With,Lake,Balaton,In,The,Background
Már kevesebben mennek el a vendéglátásból Nyugatra, de kevesebben is térnek vissza, állandósult a munkaerőhiány / Fotó: Shutterstock

Vannak már nyugati bérek, felújított éttermek és szállodák, vagyis a körülmények is nyugatiak, a továbbiakban a munkamorál és a termelékenységi mutatók javítására kell a hangsúlyt helyezni.

Az uniós átlag 70, az ázsiai 50 százalékán áll a magyar vendéglátás termelékenységi mutatója, ami beszédes adat 

– mutatott rá Krivács András. 

A diákmunka iránt óriási az érdeklődés a keresleti és a kínálati oldalon, de nincs elég keret az állami finanszírozásra, anélkül pedig sok munkaadó inkább eláll a tanulók foglalkoztatásától. 

A 18 év alattiakat eleve sok helyen nem is akarják alkalmazni, mert velük éjszakába nyúló munkát nem lehet végeztetni, és egyébként is sokkal szigorúbbak a szabályok esetükben.

Összességében nem oldja meg az ágazat munkaerőhiányát a főszezonban sem a diákok foglalkoztatása, ráadásul sokan csak két-három hétre jelentkeznek, amennyi idő alatt betanítani lehet csak bárkit – fogalmazott az MNGSZ elnöke.

Meglepő, hogy mennyit lehet keresni a balatoni lángossütőkben

Akár 500 ezer forintos nettó fizetést is el lehet kérni a Balaton forgalmasabb partszakaszain. A parti büfék igazi szezonális munkákat kínálnak, ahol egy fiatal az iskolaszünetben szépen kereshet. A statisztika viszont azt mutatja, hogy a büfés robotolásért kínált fizetés nem is olyan jó, mint elsőre látszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.