BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő, hogy mennyit lehet keresni a balatoni lángossütőkben

Akár 500 ezer forintos nettó fizetést is el lehet kérni a Balaton forgalmasabb partszakaszain. A parti büfék igazi szezonális munkákat kínálnak, ahol egy fiatal az iskolaszünetben szépen kereshet. A statisztika viszont azt mutatja, hogy a büfés robotolásért kínált fizetés nem is olyan jó, mint elsőre látszik.

Az már nem újdonság, hogy a nyári hónapokban megugranak a bérek a Balaton körül. A szezonális munkákra csábított vendéglátósokat jól meg kell fizetni, hogy elvállalják a robotolást a kánikulában. Idén, úgy látszik, a munkáltatók nem bízták a véletlenre, és kimagasló bérezést ígérnek a balatoni büfékben.

Balatonszemes,,Somogy,County,/,Hungary,-,June,6,2012:,Customer
Meg fog lepődni, mennyit lehet keresni a balatoni lángossütőkben / Fotó: Shutterstock

A Pénzcentrum felmérte a Balaton-parti büfékben kínált fizetéseket, és arra jutott, hogy a forgalmasabb strandoknál akár félmillió forintos nettó bért is el lehet kérni. Ehhez pedig szállás, étkezés és szabadnapok is járnak, tehát aki akar, az jól tud keresni ebben a három hónapban.

Túlárazottnak tartják a balatoni ingatlanokat a vevők

Élénkülésre számítanak a nyaralóingatlanok piacán az ingatlanközvetítők, a Balatonnál ehhez bővülő kínálat várja a vevőket. A tranzakciókat lassítja, hogy a legtöbb tulajdonos a piaci árak fölé pozicionálja eladó ingatlanát. A déli parton 4 százalékkal, az északi parton a hirdetési árnál négyzetméterenként átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb összegért szerződnek a vevők. A kereslet 70 százaléka a használt, az új építésűeknél mérsékeltebb árú lakásokra és házakra irányul a Duna House balatoni piaci jelentése szerint.

A portál adatai szerint Balatonudvarin 500-550 ezer, Keszthelyen 450 ezer, Siófokon és Szántódon 400 ezer forintos nettó havi fizetésért keresnek dolgozókat a büfékbe. 

A Pénzcentrum teljes felmérésének átlaga 391 600 forint nettó bér. A lap azt is hozzátette, hogy a legtöbb munkáltató megegyezésre bízza a fizetést, vagyis az eddig említetteknél magasabb számokat is ki lehet alkudni.

Azt hozzá kell tenni, hogy ez az átlag nem tér el nagymértékben a Központi Statisztikai Hivatal kereseti adataitól. Ráadásul a KSH heti 40 órás munkaidővel számol, viszont a balatoni büfékben nem ritka a 10-12 órás munkanap sem.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.