BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Panettone: a méregdrága is vonzó az olasz édességből

A panettone az olasz karácsonyi asztalok elmaradhatatlan édessége, amelyet az ünnepek alatt szerte a világon szívesen fogyasztanak. Egyre növekvő eladásokról számolnak be a brit szupermarketek is, ahol az utóbbi időben új tendencia körvonalazódik: a vásárlók hajlandóak akár többet is költeni az olasz ünnepi kenyér egzotikus változataira.

Egykor csupán a kis delikatesz boltok árusították, de a panettone gyorsan a brit ünnepi asztalok kedvelt édességévé vált, a szupermarketek szárnyaló eladásokról számolnak be, a vásárlók pedig láthatóan hajlandóak egyre nagyobb összegeket fizetni az olasz édességért – számol be a brit Guardian.

panettone
A panettone az egyik legdrágább karácsonyi sütivé vált, a Dolce & Gabbana például saját tervezésű dobozaiban kínálja az ismert olasz édességet / Shutterstock

 

A panettone egyre népszerűbb a szigetországban is 

„Néhány évtizeddel ezelőtt a panettone dekadensnek és egzotikusnak számított, de mostanra éppúgy a brit karácsony alapfogásai között található, miként a húsos piték és a pulyka” – mondta Leyla Page, a Waitrose szezonális pékség vásárlója.

Ez tükröződik az eladásokban is, a tavalyi évhez képest idén

  • a brit tradicionális áruházláncnál, a Waitrose-nál 65 százalékkal erősödött a panettone értékesítése, az előző évi 40 százalékos növekedést követően, 
  • a Fortnum és a Mason luxus áruházlánc, melynek központi üzlete a Piccadilly Circuson, London nyüzsgő bevásárló utcáján található, az eladások 11 százalékos növekedéséről számolt be, 
  • míg az előkelő ruházati, valamint háztartási cikkeket és ajándékokat kínáló Selfridges áruház szerint is mintegy 30 százalékkal bővültek az értékesítések,  

köszönhetően annak, hogy a vásárlók ajándéknak is egyre gyakrabban ezt viszik.

Mi is ez az édesség és honnan származik?

A panettone Milánóból származik, és kovászszerű tésztából készül, amelyet több napig kelesztenek, majd sütés után fejjel lefelé felakasztják, így kapja jellegzetes kupolaformáját. A csemegére megpróbálták megkérni az oltalom alatt álló eredetmegjelölést, ahogyan például a parmezán sajtra és a balzsamecetre, de eddig nem jártak sikerrel – írja a Guardian.

A panettone eredettörténetére két romantikus variációt idéz a lap. Az egyik az, hogy a receptet egy Toni nevű milánói pék alkotta meg, egy gyönyörű nő megnyerésére, aki gyakran sétált el a péksége mellett. Eszerint ő adta a „pan de Toni” nevet a süteménynek, amelyből végül a „panettone” megszületett. A másik történet szerint a milánói herceg ünnepi lakomájára kreálták villámgyorsan, miután a vendégeknek szánt süteményt véletlenül elégették.

A panettone név eredetileg nagy kenyeret jelent és ez a desszert valójában egy gazdag kenyér vagy kalács, aminek az eredeti változata csak kovásszal, vajjal, mazsolával és kandírozott naranccsal készül és a gondos, legkisebb részletekre is figyelő készítési folyamat miatt válik igazán különlegessé. 

Mennyiért árulják a panettone-t a szigetországban?

A brit lap szerint az emberek egyre többféle ízben próbálják ki a panettone-t. A Waitrose-t idézik, akik szerint idén a limoncello fizz panettone-juk lett a leggyorsabban fogyó termék a szezonális pékség kínálatában. Hasonlóképpen, a Cinnamon Bunettone, amelynek értékesítése 31 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A Guardian azt írja:

a Morrisons Passionfruit Martini fantázianevű, 500 grammos panettone-t már 3200 forintnak megfelelő angol fontért megvehetik a britek, míg a helyi Tesco 790 grammos Tiramisu nevű olasz édességét 6150 forintnyi fontért kínálják. A lap szerint

a legtöbb brit szupermarket az egy kilogrammos panettone-t körülbelül 4900 forintnak megfelelő angol fontért kínálja, de egyre inkább hódítanak a drágább olasz süteményeknek is.

Panettone te drága

A lap Ben Miller színészt idézte, aki a Channel 4 Sunday Brunch című műsorában beszélt arról, hogy csaknem 30 ezer forintnak megfelelő forintot fizetett egy Dolce & Gabbana panettone-ért, sógora karácsonyi ajándékáért. A színész viccesen megjegyezte: ezzel elrontották a karácsonyát, innentől senki nem kap semmit. A Dolce & Gabbana panettone termékcsaládja egyébként nyolc ízben kapható, egyebek mellett kandírozott alma, fahéj, citrusfélék és szicíliai sáfrány ízesítéssel, dekoratív dobozokban.

A Fortum és a Mason legdrágább panettone-ja 195 ezer forintnak megfelelő angol fontba kerül, igaz ez egy 10 kilós példány és csaknem 100 embernek elég. Az Ultimate Panettone-nak nevezett tésztát 48 órán át „kettős erjesztéssel” erjesztik, és ausztrál mazsolát, kandírozott narancsot és Madagaszkár Bourbon vaníliát tartalmaz – írja a brit lap.

Az olasz séfet, Aldo Zillit – azt mondja – nem nyűgözi le az egyre drágább panettone-trend. A Telegraphnak úgy nyilatkozott: 

egy dél-olaszországi cégtől, ahonnan jöttem, készítenek nekem panettone-t, darabonként 25 fontért – azaz átszámítva 12 300 forintért – árulják és hihetetlenül jók. Nem hiszem, hogy ennél többet kellene fizetnie bárkinek

– vélekedik.

Magyarországon mennyibe kerül a panettone? 

Az utóbbi két évtizedben itthon is elterjedt és népszerűvé vált az olasz karácsonyi édesség. Egyelőre nem mondhatjuk, hogy a karácsonyi asztalok elengedhetetlen kelléke lenne, miként a briteknél, de egyre többen vásárolnak a magyarok is ajándékba panettone-t karácsonykor. A választás nálunk is bőséges. 

Az árat tekintve a fél kilogrammosak átlagosan 3500 forintba, a laktóz-gluténmentesek 4-6 ezer forintba kerülnek, a 750 grammos panettone szintén átlagosan 4 és 6 ezer forint körüli összegért vehető meg, az egy kilogrammos változatnál nagyobb a szórás: 4500 és 16 ezer forint körül kínálják, de találtunk egy óriás, 4 kilogrammos olasz édességet is 47 ezer forintért.

Az egyszerűbb, bolti vonalon haladva a hazai Tescóban például pisztáciás panettone-t találtunk, a 750 grammos kiszerelés 4000 forintba, a gluténmentes változat 4900-ba kerül. Az Auchanban 100 grammos süteményt kínálnak 950 forintért, 500 grammosat 2200-ért, a Lidlben, az Aldiban, a Sparban is többféle panettone-ból lehet választani 3-4000 forint körüli összegért.

Természetesen az extrémebb ízű, drágább változatok nálunk ugyanúgy megtalálhatóak. Az ár-érték arányt tekintve itthon is a Dolce & Gabanna panettone áll az élen: egy 800 grammos olasz süteményt 200 grammos szicíliai pisztácia krémmel és vajkéssel 34 990 forintért kínálják.

Természetesen otthon is megpróbálkozhatunk a panettone készítésével. Ha elég ügyesek vagyunk, bizonyosan ez a legolcsóbb és a legfinomabb is:

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.