Egykor csupán a kis delikatesz boltok árusították, de a panettone gyorsan a brit ünnepi asztalok kedvelt édességévé vált, a szupermarketek szárnyaló eladásokról számolnak be, a vásárlók pedig láthatóan hajlandóak egyre nagyobb összegeket fizetni az olasz édességért – számol be a brit Guardian.
„Néhány évtizeddel ezelőtt a panettone dekadensnek és egzotikusnak számított, de mostanra éppúgy a brit karácsony alapfogásai között található, miként a húsos piték és a pulyka” – mondta Leyla Page, a Waitrose szezonális pékség vásárlója.
Ez tükröződik az eladásokban is, a tavalyi évhez képest idén
köszönhetően annak, hogy a vásárlók ajándéknak is egyre gyakrabban ezt viszik.
A panettone Milánóból származik, és kovászszerű tésztából készül, amelyet több napig kelesztenek, majd sütés után fejjel lefelé felakasztják, így kapja jellegzetes kupolaformáját. A csemegére megpróbálták megkérni az oltalom alatt álló eredetmegjelölést, ahogyan például a parmezán sajtra és a balzsamecetre, de eddig nem jártak sikerrel – írja a Guardian.
A panettone eredettörténetére két romantikus variációt idéz a lap. Az egyik az, hogy a receptet egy Toni nevű milánói pék alkotta meg, egy gyönyörű nő megnyerésére, aki gyakran sétált el a péksége mellett. Eszerint ő adta a „pan de Toni” nevet a süteménynek, amelyből végül a „panettone” megszületett. A másik történet szerint a milánói herceg ünnepi lakomájára kreálták villámgyorsan, miután a vendégeknek szánt süteményt véletlenül elégették.
A panettone név eredetileg nagy kenyeret jelent és ez a desszert valójában egy gazdag kenyér vagy kalács, aminek az eredeti változata csak kovásszal, vajjal, mazsolával és kandírozott naranccsal készül és a gondos, legkisebb részletekre is figyelő készítési folyamat miatt válik igazán különlegessé.
A brit lap szerint az emberek egyre többféle ízben próbálják ki a panettone-t. A Waitrose-t idézik, akik szerint idén a limoncello fizz panettone-juk lett a leggyorsabban fogyó termék a szezonális pékség kínálatában. Hasonlóképpen, a Cinnamon Bunettone, amelynek értékesítése 31 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A Guardian azt írja:
a Morrisons Passionfruit Martini fantázianevű, 500 grammos panettone-t már 3200 forintnak megfelelő angol fontért megvehetik a britek, míg a helyi Tesco 790 grammos Tiramisu nevű olasz édességét 6150 forintnyi fontért kínálják. A lap szerint
a legtöbb brit szupermarket az egy kilogrammos panettone-t körülbelül 4900 forintnak megfelelő angol fontért kínálja, de egyre inkább hódítanak a drágább olasz süteményeknek is.
A lap Ben Miller színészt idézte, aki a Channel 4 Sunday Brunch című műsorában beszélt arról, hogy csaknem 30 ezer forintnak megfelelő forintot fizetett egy Dolce & Gabbana panettone-ért, sógora karácsonyi ajándékáért. A színész viccesen megjegyezte: ezzel elrontották a karácsonyát, innentől senki nem kap semmit. A Dolce & Gabbana panettone termékcsaládja egyébként nyolc ízben kapható, egyebek mellett kandírozott alma, fahéj, citrusfélék és szicíliai sáfrány ízesítéssel, dekoratív dobozokban.
A Fortum és a Mason legdrágább panettone-ja 195 ezer forintnak megfelelő angol fontba kerül, igaz ez egy 10 kilós példány és csaknem 100 embernek elég. Az Ultimate Panettone-nak nevezett tésztát 48 órán át „kettős erjesztéssel” erjesztik, és ausztrál mazsolát, kandírozott narancsot és Madagaszkár Bourbon vaníliát tartalmaz – írja a brit lap.
Az olasz séfet, Aldo Zillit – azt mondja – nem nyűgözi le az egyre drágább panettone-trend. A Telegraphnak úgy nyilatkozott:
egy dél-olaszországi cégtől, ahonnan jöttem, készítenek nekem panettone-t, darabonként 25 fontért – azaz átszámítva 12 300 forintért – árulják és hihetetlenül jók. Nem hiszem, hogy ennél többet kellene fizetnie bárkinek
– vélekedik.
Az utóbbi két évtizedben itthon is elterjedt és népszerűvé vált az olasz karácsonyi édesség. Egyelőre nem mondhatjuk, hogy a karácsonyi asztalok elengedhetetlen kelléke lenne, miként a briteknél, de egyre többen vásárolnak a magyarok is ajándékba panettone-t karácsonykor. A választás nálunk is bőséges.
Az árat tekintve a fél kilogrammosak átlagosan 3500 forintba, a laktóz-gluténmentesek 4-6 ezer forintba kerülnek, a 750 grammos panettone szintén átlagosan 4 és 6 ezer forint körüli összegért vehető meg, az egy kilogrammos változatnál nagyobb a szórás: 4500 és 16 ezer forint körül kínálják, de találtunk egy óriás, 4 kilogrammos olasz édességet is 47 ezer forintért.
Az egyszerűbb, bolti vonalon haladva a hazai Tescóban például pisztáciás panettone-t találtunk, a 750 grammos kiszerelés 4000 forintba, a gluténmentes változat 4900-ba kerül. Az Auchanban 100 grammos süteményt kínálnak 950 forintért, 500 grammosat 2200-ért, a Lidlben, az Aldiban, a Sparban is többféle panettone-ból lehet választani 3-4000 forint körüli összegért.
Természetesen az extrémebb ízű, drágább változatok nálunk ugyanúgy megtalálhatóak. Az ár-érték arányt tekintve itthon is a Dolce & Gabanna panettone áll az élen: egy 800 grammos olasz süteményt 200 grammos szicíliai pisztácia krémmel és vajkéssel 34 990 forintért kínálják.
Természetesen otthon is megpróbálkozhatunk a panettone készítésével. Ha elég ügyesek vagyunk, bizonyosan ez a legolcsóbb és a legfinomabb is:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.