
Ünnepi fogások árkalkulációval 2. – bízza ránk a számolást
Vannak vidékek, ahol a karácsonyi ünnepkörben évről évre új fogásokat próbálnak ki a háziasszonyok, vagy éppen egészen új menüsort varázsolnak az asztalra – írta a Mindmegette. Máshol – és talán ez a jellemzőbb – megvannak azok a kedvencek, amelyeket semmi pénzért nem cserélnénk le. Így kerül aztán évről évre halászlé, töltött káposzta és/vagy bejgli a karácsonyi asztalra. Megnéztük, az ünnepkör öt közönségkedvenc fogását mennyiből készíthetjük el. A recepteket a Mindmegette receptbázisából válogattuk. Szerintünk ez az öt recept az igazi közönségkedvenc.

A számításokhoz segítségül hívtuk a kereskedelmi láncok webshopfelületeit, illetve a hatósági árfigyelő rendszert. Szándékosan nem írtuk le, melyik láncnál olcsóbb egy-egy recept beszerzése, ugyanis minden láncnál változnak az árak, így a cikk megjelenésének pillanatában más értékek szerepelhetnek az ételek mellett, mint az étel készítésének vagy az alapanyag-beszerzésnek a pillanatában.
Nagyon fontos, hogy nem kalkuláltunk rezsiköltséget, átlagosat sem, hiszen eltérő a háztartások ételkészítési technológiája, továbbá egyre több háztartás használ megújuló energiát, aminek a bekerülési értékét kizárólag maga a háztartás tudná kiszámolni.
Ugyancsak fontos, hogy a receptek nem igazodnak az alapanyagok kiskereskedelmi kiszereléseihez, így elsősorban (és értelemszerűen) lefelé vagy felfelé kerekítettünk a beszerzési értékhez viszonyítva. Olyan kiszerelések árát vettük alapul, amelyek a legközelebb állnak a receptben megjelölt alapanyag-mennyiségekhez. Továbbá a kalkuláció alapjául kizárólag bolti kiskereskedelmi árak szolgáltak, a piacokat, egyéb beszerzési csatornákat nem vettük figyelembe.
Több recept nagy fűszerigényű, vagy olyan ízesítőket is igényel, amelyek nem tartoznak a konyhai alapfelszereléshez. Ezeknél külön kalkuláltunk egy árat, de figyelembe kell venni, hogy azokat a fűszereket be kell szerezni. Mi viszont csak a felhasznált mennyiséget kalkuláltuk az értékbe.
Az öt közönségkedvenc karácsonyi fogás:
Hagyományos töltött tojás – 4 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/hagyomanyos-toltott-tojas
A töltött tojás joggal volt a hidegkonyhák kedvenc terméke, a beszerzési ára annyira alacsony, hogy nagyon komoly árrést lehet vele elérni. De otthonra nyilván nem ezért készíti el valaki. A számításaink szerint a recept 1600 forintból kihozható, ha vannak otthon olyan alapanyagaink (például majonéz), amelyeket nem kell hozzá külön megvenni. Ha nincs, akkor nagyjából egy ezressel drágább lehet a végösszeg.
Szegedi halászlé – 10 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/az-igazi-szegedi-halaszle-szalkamentes-ponttyal
A hal az egyetlen olyan termék, amelyet a piacon vagy halboltban olcsóbb venni, mint élelmiszerboltban. Így ha élő ponttyal számoljuk a receptet (feltételezve, hogy vannak otthon alapvető hozzávalóink, mint pirospaprika vagy étolaj), akkor a recept 9200 forintból kihozható. Nem mellesleg a két közepes ponty a Mindmegette szakértője szerint 6 kilogramm. Tehát ezzel számolva, a boltban vásárolt ponty, illetve halaprólék (fej, farok) önmagában elérheti a 9200 forintot, így a recept 1600 forinttal drágábban oldható meg.
Töltött káposzta – ezúttal egy sütőben sült változat – 6 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/sutoben-sult-toltott-kaposzta
Ha bárkinek is kétsége támadna afelől, hogy a töltött káposzta túlságosan olcsó étel egy ünnepi vacsorához, akkor itt a számítás, a recept több mint 13 ezer forintba kerül, amiből csak a rántás 1300 forintot képvisel.
Diós és mákos bejgli – 8 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/karacsonyi-dios-makos-bejgli
A bejgli ára nem egetverő, kifejezetten baráti, még úgy is, ha minden alapanyagot be kell szerezni, mert még liszt sincs otthon. A számításunk szerint a recept 4600 forint értékű alapanyagot tartalmaz, ha mindent meg kell hozzá venni a boltban, akkor is csak nagyjából 500 forinttal kerülne többe.
Mézeskalács – 8 adag
https://www.mindmegette.hu/recept/rogton-puha-mezeskalacs
Nem nagyon ismerni ennél olcsóbb receptet, a sajtos ropogósok (éppen a sajt miatt) drágábbak. Ráadásul a mézeskalács tésztája nem igényli a tapasztalatot, nem kíván különösebb törődést, kezdő háziasszonyok jó gyakorlási lehetősége. Mindez 1100 forintba kerül, ha minden alapanyagot be kell szerezni, akkor nagyjából egy ezressel drágább.




