„Működik az árréscsökkentés! A legfrissebb adatok szerint tovább mérséklődtek az árak, átlagosan 17,7 százalékkal lettek olcsóbbak az érintett élelmiszerek!” – írta Facebook-oldalán Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára szerint az első hét után nem rosszak a tapasztalatok, 760 élelmiszer ára csökkent.
Zsigó Róbert felidézte, hogy az árrésstop 30 termékkategória mintegy 1000 termékét érinti, és ezeknek az élelmiszereknek átlagosan 16 százalékkal csökkent az áruk. Az államtitkár példaként említette, hogy a csirkeszárnyra 42 százalékos árrést tettek a kereskedők, a sertéskarajra 55, a tejre 68, a tejfölre 129 százalékost. A Hír TV riportja szerint is az intézkedés az eddigi részeredmények alapján elérheti a célját. Az első hét tapasztalatai alapján jó esély mutatkozik arra, hogy ez az intézkedés alkalmas eszköz legyen az inflációcsökkentés eléréséhez.
Múlt héten Suppan Gergely még 16 százalékos átlagos árcsökkenésről számolt be, így a mostani 17,7 százalék érezhető javulás.
A Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára akkor hozzátette: óriásit zuhant a tejtermékek ára az árrésstopnak köszönhetően, nagyjából felére, és egyes esetekben a 60 százalékot is meghaladta a csökkenés. Jókora csökkenés volt néhány feldolgozott hústerméknél is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.