Árrésstop: átlagosan 16 százalékos az árcsökkenés, de a vége még hátravan
Az első napok adatai alapján az árrésstop bevezetésével az átlagos árcsökkenés mértéke elérte a 16 százalékot, végeredményben várhatóan ennél is nagyobb lesz a csökkenés – mondta Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Hozzátette: óriásit zuhant a tejtermékek ára az árrésstopnak köszönhetően, nagyjából felére, és egyes esetekben a 60 százalékot is meghaladta a csökkenés. Jókora csökkenés volt néhány feldolgozott hústerméknél is. A hétfőtől bevezetett profitplafonban 30 termékkör több mint ezer terméke érintett. Az árak csökkenését 760 termék esetében figyelték meg – jegyezte meg.
Jelezte: a hatóságok a kezdetektől szigorúan ellenőrzik az árak alakulását, az árrésstop betartását a boltokban, május 31-ig.
Ha ezek az árszintek megmaradnak, nincsen szükség további lépésekre – vélekedett Suppan Gergely. „Egyértelműen lefelé fogja húzni az inflációt” – fogalmazott, hozzátéve: a háztartások inflációs érzetét döntően az élelmiszerárak határozzák meg, ha itt visszaesés következik be, az az inflációs érzetet is jócskán csökkentheti, javítja a fogyasztói hangulatot, támogatja a fogyasztást. Az árrésstop önmagában akár közel 1 százalékponttal csökkentheti az inflációt, ugyanakkor kedvező hatása lesz az üzemanyagárak csökkenésének is – mondta.
Kitért arra, hogy a német parlament adósságfék eltörléséről szóló intézkedésének lesznek közvetlen kedvező hatásai, mivel Németország fontos exportpartnere Magyarországnak, a német gazdaság felpörgése a magyar gazdaság újraélénküléséhez is hozzájárul.


