BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatér korábbi méreteihez az OMÉK

Már készül az agrártárca és az AMC a szeptemberi nagyszabású agrárkiállításra, amelyet idén újra a koronavírus-járvány előtti nagyságú területen rendeznek meg. Az OMÉK egyik célja, hogy a hazai élelmiszer-önrendelkezés fontosságára is felhívja a figyelmet.

A magyar agrárium a magunk mögött hagyott másfél évtizedben, a sok kihívás közepette is megmutatta, hogy folyamatosan képes ellátni friss, egészséges élelmiszerrel magyar családokat, az egész országot. Mindezt úgy, hogy a hazai szükségletek fedezésén túl, bőséges áru, exportárualapot is tud biztosítani, ami pedig stabilitást ad az egész nemzetgazdaságnak – mondta Farkas Sándor miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az idei OMÉK beharangozó tájékoztatóján. A biztonságos élelmiszer-ellátás pedig túlmutat ezen, a változóban jövő világrendben kifejezetten szuverenitási kérdés, az agrárium így nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági ágazattá is vált – fejtette ki.

OMÉK
A 2019-es OMÉK méreteihez térnek vissza idén / Fotó: AMC

A gazdálkodók munkájára hívja fel a figyelmet kétévenként rendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amelyet idén szeptember 18-a és 21-e között tartanak a Hungexpo területén, és amely már a 82. a sorban. A miniszterhelyettes kiemelte, hogy az exportképes magyar élelmiszeripari vállalkozások mellett a kistermelőkkel is találkozhatnak a látogatók.

A közös agrárpolitikával kapcsolatos egyes elképzelésekre utalva elmondta, hogy Magyarország számára prioritás az élelmiszer-önrendelkezés megőrzése a támogatások fenntartásával, amely érdekében a magyar kormány a gazdatársadalom melletti hazai és nemzetközi kiállással. Az OMÉK arra is alkalmas, hogy erősítse a fogyasztói bizalmat a magyar élelmiszerek iránt azzal, hogy bemutatja, milyen széles és minőségi termékkínálattal bír a hazai élelmiszer-feldolgozás.

A bizalom mellett fontos a fogyasztók tudatossága is, fel kell ismerni ugyanis, hogy 

ha magyar élelmiszert választunk, az nem csak a magunk számára jár előnyel, hanem hozzájárulunk a hazai termelő munka fenntartásához is, a vidéki társadalom, a helyi gazdaság és a helyi kultúra, a magyar hagyományok védelméhez is. 

A nagy ágazatok közül az agrárium leginkább szemlélteti azt, hogy mi jelent a fenntarthatóság – fogalmazott, hozzátéve, hogy a mezőgazdasági termelésben egyszerre valósul meg a környezet állapotának megőrzése és javítása, illetve a termelő munka.

AZ OMÉK meg tudja mutatni a vidéktől már elszakadt embereknek, hogy milyen erőfeszítésekkel jár az élelmiszer-termelés, milyen fejlődésen megy keresztül az ágazat – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője. A kiállítás mérete az elmúlt kettőhöz képest megnőtt, és visszatért a 2019-eshez, az utolsó olyan kiállításhoz, amelyre a Covid, vagy a háború még nem hatott negatívan, ezen kívül pedig egy nappal hosszabb is lesz, mint legutóbb.

Lesz tér az őshonos állatok bemutatására, számos konferenciát is rendeznek az OMÉK keretein belül, és részt vesznek a rendezvényen a határokon túli magyar gazdálkodók is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.