BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üvegházakba tették a pénzt a zöldségtermelők

A támogatási konstrukcióknak és a kedvező hitellehetőségnek köszönhetően korszerű fejlesztéseket hajtottak végre az üvegházi zöldségtermesztők. A hazai hajtatott zöldségtermesztés kibocsátása jelentősen nőtt, így több növényházi paradicsom, paprika és kígyóuborka terem.

Jelentősen nőtt a hazai növényházi zöldséghajtatás versenyképessége – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. Az elmúlt években a vidékfejlesztési pályázatoknak köszöngetően világszínvonalú fejlesztések a paprika és a paradicsom termesztésében is. A beruházásoknak köszönhetően a termőterület is bővült. A hajtatott paradicsom esetében a támogatásoknak és a kedvező hitellehetőségeknek is köszönhetően körülbelül 110 hektárral nőtt termőterület, így ma már meghaladja a 310 hektárt.

paprika
Több mint ezer hektáron foglalkoznak a növényházakban paprika termesztésével / Fotó:Lévai Zsolt / NAK

A megtermelt 150-160 ezer tonna a paradicsom 75-80 százaléka bogyós és fürtös típus, a maradék cseresznye- és koktélparadicsom. A hazai termelők áprilistól októberig el tudják látni koktél- és cseresznyeparadicsommal, 

fürtös paradicsomból pedig április elejétől vagyunk önellátóak, ekkortól annyira megnövekszik a termelési volumen, hogy a belföldi piac már nem tudja felvenni, ezért egészen szeptemberig exportáljuk is a paradicsomot.

Jelenleg 1114 hektáron foglalkoznak növényházi paprikatermesztéssel a gazdálkodók, az éves betakarított mennyiség pedig eléri a 140 ezer tonnát. Az úgynevezett tölteni való (tv) paprika forgalma jelentősen megugrott az elmúlt években, azonban érezhetően nő a kereslet a nagy méretű, színes és édes paprikák iránt. Mivel utóbbiból a hazai termelésben még relatíve kevés van, az ágazat komoly erőfeszítéseket tesz a színes paprika típusok termesztésének fejlesztésére, különösen a kápia paprika vagy a pritamin paprika esetében látszik mindez.

A hajtatott uborka felülete az utóbbi 8 évben megduplázódott, termésmennyisége pedig 2,5-szeresére nőtt. 

Jelenleg mintegy 120 hektáron folyik nagyrészt modern hajtató berendezésekben uborkahajtatás, 40 ezer tonnát meghaladó mennyiséget előállítva.

A magyar termesztésből származó hajtatott zöldségek minősége messze meghaladja a több ezer kilométerről beszállított import árukét, hiszen minden nap frissen kerülnek az áruházláncokba. Mindez természetesen a zöldségek ízében, élvezeti értékében is megmutatkozik. Ráadásul a hazai növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamintartalma és élelmiszer-egészségügyi biztonsága egyaránt igen magas. A fogyasztóknak a növényvédőszer-maradványoktól sem kell tartaniuk, hiszen a hazai hajtatott paprika-, paradicsom- és uborkakultúrákban már 80-90 százalékban a károsítók természetes ellenségeit felhasználva biológiai növényvédelmet alkalmaznak a termelők.



 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.