BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elsöprő siker a svédasztalos menza

Közétkeztetési szakemberek szerint elképesztő siker a szabadszedéses menza az iskolákban. Hogy néz ki a kínálat, milyen fogásokat kedvelnek a diákok és magasabbak lehetnek-e a svédasztalos menza árai, egyebek mellett erről kérdeztük az egyik legnagyobb hazai diák- és közétkeztetési céget.

A héten jelentették be, hogy Óbuda-Békásmegyer öt közoktatási intézményében már bevezették, három budai iskolában pedig hamarosan megkezdődhet a diákok svédasztalos menza étkeztetése. Nemcsak ebben a nyolc fővárosi intézményben van ez így, hanem országszerte egyre több iskolában – számolt be lapunknak Enyedi Csaba, annak a Hungast Csoportnak a kommunikációs igazgatója, amely országszerte a legtöbb óvodának és iskolának, valamint munkahelyre szállít, jelenleg összesen 1100 helyre.

közétkeztetés diákétkeztetés menza svédasztalos szabadfogásos
 A svédasztalos menza előnye, hogy szabadon kóstolható és fogyasztható bármelyik fogás / Fotó: Hungast

Hamarosan már száz helyen kínálnak svédasztalos menzát

Enyedi Csaba elmondta, hogy a Hungast csoport szolgáltatási területén kísérleti jelleggel folyamatosan vezetik be ezt a tálalási metódust, így év végére a százhoz közelíthet majd a szabadszedéses iskolai menzáik száma.

„Röviden, tömören: elsöprő sikert hozott a szabadszedéses menza bevezetése. Rendkívül népszerű nemcsak a kis vendégeink, a gyermekek, hanem a szüleik, a pedagógusok körében is” – fogalmazott. Ennek oka, hogy 

  • egyszerre fejleszti az étkezési kultúrát, 
  • segít megismertetni a felnövekvő fiatal generációt is a változatos étrenddel, 
  • csökken a megmaradt ételmennyiség 
  • és a sorban állással eltöltött idő megszűnése miatt lerövidíti magát az étkezés idejét 

– összegezte a legfontosabb előnyöket Enyedi Csaba, aki úgy véli, a szabadszedéses menza nemcsak környezetkímélő, de rengeteget segít a gyerekek döntési képességének fejlesztésében is, hogy megismerjenek olyan ízeket és ételeket, amelyeket eddig nem kóstoltak.

Egyenes út az egészséges fogások megkedveltetéséhez

Tapasztalataik szerint azáltal, hogy a gyermekek maguknak szedhetnek, nagyobb a kóstolási kedvük is: azokat az ételeket, amiket eddig érintetlenül visszaküldtek, most például szívesebben megízlelik. 

Beszédesnek nevezte, hogy bár a hal, a gomba és a máj évtizedek óta a legkevésbé kedvelt ételalapanyagok voltak a gyermek- és diákétkeztetésben, azon intézményekben, ahol szabadszedéses tálalásra tértek át, sosem látott fogyasztási adatokkal találkozhattak a harcsapaprikás, a gombapörkölt és a resztelt máj főételek tekintetében.

Ez markánsan mutatja, hogy a gyermekek nyitottabbak lettek olyan ételekre is, amelyeket addig nem kedveltek, leginkább mert nem is kóstolták azokat.

A megmaradt ételmennyiség csökkentése az egyik fontos szempontja a svédasztalos iskolai étkezés bevezetésének. „A szabadszedéses menza bevezetésével jelentős lépést tehetünk annak érdekében, hogy a gyermekeket ösztönözzük a felelős élelmiszer-fogyasztásra. A svédasztalos menzán ugyanis szabad többször szedni, sőt, erre biztatunk mindenkit, csak annyit kérünk, hogy az étkezés végén legyen üres a tányér” – mondja Enyedi Csaba, aki szerint tapasztalták az, hogy azon intézményekben, ahol ezt bevezették, ott az eseteként rövidebb étkezési idővel is nagyságrendekkel jobb fogyasztási mutatókat értek el.

Hogy néz ki az iskolai svédasztalos menza?

Hogy miként néz ki az iskolai svédasztal, hasonlóan-e mint a szállodákban és hányféle levesből, illetve főételből lehet választani, Enyedi Csaba azt mondta, 

a gyerekek egyféle levest fogyaszthatnak, a kétféle főétel mellett saláta vagy gyümölcs és 100 százalékos gyümölcslé is elérhető az erre a célra kialakított pultokon mindennap. Van, amikor egy hideg szortiment is a kínálat része, ami salátákból, egyéb zöldségekből, felvágottakból, sajtból, lekvárból és kenyérből áll is állhat.

A kínált ételek, bármelyik fogás, sorban állás nélkül, szabadon kóstolható és fogyasztható. 

Hatalmas az érdeklődés

A Hungast csoport kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a svédasztalos menza sikerének hamar híre ment, az innováció gyakorlatilag mindenkinek felkeltette az érdeklődését: országszerte egyre többen érdeklődnek, az iskolák és a szülők is nyitottak a változásra. Ez nagyszerű visszaigazolása az új rendszer létjogosultságának, ugyanakkor azt jó tudni, hogy az érdeklődőknek első lépésben az iskolafenntartóval kell felvenniük a kapcsolatot, mert ők állnak szerződésben a közétkeztetési céggel.

A fejlesztés beruházásigényes, de tekintettel a mindent elsöprő fogyasztói, szülői, és pedagógus elégedettségnövekedésre, túlzás nélkül kijelenthető, hogy a jövő diákétkeztetését illetően ez a helyes út 

– véli. Szerinte a „kocka el van vetve”, úgy tűnik, a végérvényesen megváltozott fogyasztási igényeket előbb-utóbb ezzel a megoldással fogják majd kiszolgálni, igaz ma még lehetetlen megjósolni, hogy az új rendszert mikor vezethetik be a teljes magyar iskolai étkeztetésben.

Változtat-e az árakon a szélesebb kínálat?

A szabadszedéses étkeztetés, már csak a szélesebb kínálat és korlátlan fogyasztás miatt is felveti az esetleges áremelkedést a menzadíjak esetében. „Természetesen magasabb árú szolgáltatásformáról beszélünk, amelynek egyfelől van egy beruházási igénye és nyilvánvalóan van és lesz is többletköltsége azáltal, hogy más típusú tálalópultokra, melegen tartó, vagy éppen hűtőpultokra van szükség, másfelől pedig a nagyobb fogyási mutatók nagyobb nyersanyagköltséget is maguk után vonnak.

A fogyasztók felé, meglátásunk szerint azonban nem fog szignifikáns mértékű emelkedést, jelentős pluszköltséget jelenteni a svédasztalos menza bevezetése, 

nem úgy, mint a gyermekek és szüleik elégedettségének mértéke, amely minden kétséget kizáróan komolyan megnőtt, ahol bevezették ezt a fajta étkeztetést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.