BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Termelői piac: helyi ízek, tiszta forrásból – ezért éri meg ide járni

Már több mint háromszáz helyi termelői piac működik Magyarországon, ahol a vásárlók közvetlenül a termelőtől juthatnak hozzá a kiváló minőségű, friss, szezonális hazai élelmiszerekhez. A termelői piacok a rövid ellátási lánc egyik legalapvetőbb szereplői, ezzel és például a csomagolásmentes termékekkel pedig hozzájárulnak az általános fenntarthatósági törekvésekhez.

A kormány 2012-ben a helyi gazdaságok élénkítésére vezette be a helyi termelői piac fogalmát, ahol a kistermelők a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari termékeiket értékesítik. A cél a helyi termékek iránti kereslet erősítése, ami a helyi gazdaságot fejleszti, támogatja a termelőket, emellett környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is a fenntarthatósághoz vezet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint az idén 314 helyi termelői piac működik az országban.

termelői piacok
A termelői piacokon közvetlen a kapcsolat a vásárló és a gazdálkodó között / Fotó: Lévai Zsolt / NAK

A termelői piacokon valóban megvalósul, hogy a termőföldtől az asztalig lehet kísérni a zöldségek és gyümölcsök útját, a vásárló kiválaszthatja, megfoghatja és akár meg is kóstolhatja a terméket. Így a termelői piacok a közvetlen értékesítésnek olyan legalapvetőbb formáját testesítik meg, ahol a termelő és a fogyasztó személyesen találkozik. A kialakult kapcsolat és a csomagolásmentes termékek használatának előtérbe helyezése ösztönzi a fenntarthatóbb fogyasztói attitűd kialakulását, és a rövid ellátási lánc révén is hozzájárul az általános fenntarthatósági törekvésekhez.

A NAK körképe szerint termelői piacra járni ma már nemcsak az élelem beszerzése céljából érdemes, hanem egy jó programot is jelent. Amellett ugyanis, hogy a vásárló itt juthat a legegyszerűbben helyben termelt, friss zöldséghez és gyümölcshöz, a termelőtől hallhat az előállítás módjáról és a gazdaságáról is.

A termelői piacokon kínált termékek választéka is egyre változatosabb, de az biztos, hogy mindig képviseltetik magukat a háztáji finomságok és kistermelői kézműves élelmiszerek, mint

  • a mézek,
  • pék- és tejtermékek,
  • friss zöldségek és gyümölcsök,
  • lekvárok, valamint
  • a házi savanyúságok és egyéb szezonális termények.

A termelői piacokon árult termékek nemcsak frissek, de egyben minőségiek és egyediek is, emellett pedig a piacozás egy olyan életérzés, amely a legkülönbözőbb termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzi a fogyasztót, aki újfajta gasztronómiai élményt nyújtó alapanyagokból és adalékanyagmentes élelmiszerek kínálatából válogathat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.