Világgazdaság

Adevarul

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jobb választási eredményt ért el, mint 1996-ban, de elveszítette szavazóinak 10 százalékát -- állapította meg szerdai számában az Adevarul román napilap. Mind az elnök-, mind a törvényhozási választáson -- a képviselői és a szenátori listák esetében -- valamivel magasabb százalékarányt ért el az idén az RMDSZ, mint négy évvel ezelőtt. A szövetség államfőjelöltje, Frunda György most a szavazatok 6,22 százalékát szerezte meg, szemben az 1996-ban elért 6,02-os eredménnyel. A szenátusi listán 6,9, a képviselőin pedig 6,8 százalékot ért el az RMDSZ, szemben a négy évvel ezelőtti 6,82, illetve 6,64 százalékkal.
A leadott szavazatok számát tekintve viszont a törvényhozási választáson mintegy 80 ezer, az elnökválasztáson pedig nem egészen 65 ezer szavazattal kevesebbet kapott az RMDSZ.
Az ellentmondásnak az a magyarázata, hogy az idei választáson a részvételi arány közel 19 százalékkal alacsonyabb volt, mint 1996-ban, azaz a román nemzetiségű választók jóval nagyobb arányban maradtak távolt az urnáktól, mint a romániai magyarok.
A dolgokat azonban nehezen lehet összehasonlítani, mivel közismert, hogy az RMDSZ etnikai és rendkívül fegyelmezett szavazótáborral rendelkezik -- hangsúlyozta az Adevarul. Azt is megjegyezte, hogy az RMDSZ a választási küszöb megemelésének köszönhetően küldhet az eddiginél 2 képviselővel és 1 szenátorral többet a törvényhozásba.
Nyilvánvaló, hogy az RMDSZ szavazói is elégedetlenek anyagi helyzetük súlyos romlásával, a jövőt illető kilátások szinte teljes hiányával. Ugyanígy nyilvánvaló, hogy az RMDSZ azoknak a belső konfliktusoknak az árát is megfizette, amelyek az elmúlt időszakban őrölték a szövetséget -- vélte a lap.
Az Adevarul külön kitért az elnökválasztási eredmény elemzésére. A magyar választók 79 százaléka Frunda Györgyre adta szavazatát, s ezzel az RMDSZ jelöltje az úgynevezett hagyományos választói körben a legjobb eredményt érte el az elnökjelöltek közül.
Ugyanakkor nem elhanyagolható az a 21 százalék sem, amely nem Frunda Györgyre szavazott. Ennek oka is elsősorban a belső ellentétekkel magyarázható, még akkor is, ha feltételezhető, hogy a magyarok között is voltak, akik a románokhoz hasonlóan látták: Frundának nincs esélye, ezért a két nagy esélyesként emlegetett Ion Iliescuval és Corneliu Vadim Tudorral szemben esélyesnek látszó jelöltre adták szavazatukat.
Az Adevarul által idézett felmérés szerint Mugur Isarescura és Theodor Stolojanra a magyarok 6-6 százaléka szavazott. A magyarok 4 százaléka Ion Iliescura, 3 százalékuk pedig Corneliu Vadim Tudorra adta szavazatát. A felmérés szerint csak egyetlen jelölt: Petre Roman, a Demokrata Párt elnöke nem kapott szavazatokat a magyaroktól.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek