Az egészségügyi miniszter nem dramatizált, amikor kijelentette: hazánk lakosságának egészségi állapota miatt alkalmatlan az európai uniós csatlakozásra. Kegyetlenül kemény adatok igazolják az állítását.
Évente Esztergom lakosságánál többen halnak meg daganatos betegségekben, arat a szívhalál, a férfiak születéskor várható élettartama alig több 66 évnél, a nőké kilenc esztendővel több. Harminc év alatt megtízszereződött az alkoholos májzsugorban elhunytak száma, a depresszió lassan már népbetegségnek számít. Mindezt tetézi, hogy évek óta többen halnak meg, mint ahányan születnek.
Mikola István ezért joggal mondja, nem elég a gazdasági, jogi harmonizáció, az emberek egészségét is közelíteni kell a fejlett európai országokban élők egészségéhez. Jó kondícióban lévő humán erőforrás nélkül ugyanis nincs fejlett gazdaság.
Komolyan gondolták a lakosság tragikusan rossz egészségi állapotának javítását az előző évtizedek egészségpolitikusai is. Az 1990-es évek elejének országos tiszti főorvosa és munkatársai megalkották népegészségügyi programjukat. A program azoban a könyvespolcokra került. Valószínűleg azért, mert a rendszerváltozás az egészség helyett inkább a gazdaságot priorizálta. Meg pénz sem volt Kertai Pál tervéhez. Világbanki kölcsönökből, s nemzetközi szakmai segítséggel ugyan néhány településen különféle egészséges életmód programokba fogtak, de a kis lángok tűzrevaló híján kialudtak.
Mikola most elővette, kibővíttette, aktualizáltatta Kertai téziseit, s talán éppen jó időben. Némi szerencse is kellett persze hozzá, hiszen ő akkor lett miniszter, amikor a magyar gazdaság fejlődése Európa-szerte a legdinamikusabb, így juthat szikra a tüzek fellobbantására. Ezt segítheti az a szinte példa nélküli eset, hogy a parlament kormánypárti és ellenzéki képviselői egyaránt országgyűlési határozat rangjára kívánják emelni az Egészséges nemzetért programot. Az egészségügy háttériparaként számon tartott cégek pedig alapítványt hoztak létre az ügy érdekében. Még az is meglehet, hogy az egészségvírus fertőző lesz, s nálunk is sikknek számít majd az emberek testi-lelki erőnléte.
A tíz évre szóló program tényeken alapul. A világ fejlettebb részében már eredményesnek bizonyult, határidőkre, felelősök megjelölésével, folyamatosan megoldandó feladatokat tartalmaz. A munkavégzés garanciája pedig, hogy a mindenkori kormány negyedévente számoltatja majd el róla a mindenkori egészségügyi minisztert, akinek egy évtized múlva remélhetőleg már nem kell dramatizálnia, amikor a nép egészségéről beszél.