Gazeta Wyborcza
Az előkészületben álló magyar státustörvény szlovákiai és romániai fogadtatásáról közölt cikket szerdán a legnagyobb példányszámú, baloldali liberális lengyel napilap. Az írás szerint a szomszédos országokban élő magyaroknak különleges jogokat biztosító törvénytervezet aggodalommal tölti el Szlovákiát és Romániát. Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök keddi budapesti hivatalos látogatásán fenntartásainak adott hangot a törvénytervezet miatt, és a lap idézte Adrian Nastase román kormányfő minapi megnyilatkozását is, amely szerint "egy nap arra ébredünk, hogy 1,5 millió helyett 7 millió magyar él Romániában".
Éppen a magyar nyelvű iskoláztatáshoz beígért, gyerekenként 80 dollárnyi pénzügyi támogatás váltotta ki a legnagyobb aggodalmakat a Magyarországgal szomszédos államokban, ahol attól tartanak, hogy a kedvezmények reményében állampolgáraik tömegesen fogják "magyar gyökerűnek" vallani magukat. A szlovák nacionalisták máris hisztérikus kampányba kezdtek -- fogalmazott a cikk --, azt hangoztatva, hogy anyagi megfontolásokból a vegyes lakosságú Dél-Szlovákiában élő szlovákok is magyar igazolványért fognak folyamodni, ami végeredményben elnemzetlenítésükhöz vezet majd.
Romániában a tervezet felháborodást váltott ki -- állapította meg a Gazeta Wyborcza. Adrian Nastase miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy Bukarest hasonló törvényt vezet be a szomszédos országokban élő románok számára, ha az Európai Unió nem állítja meg a magyarokat. Corneliu Vadim Tudor szenátor, a román nacionalista szélsőségesek vezére pedig felszólította a kormányt, hogy tiltsa meg közhivatalok viselését azoknak a személyeknek, akik átveszik a magyar igazolványt.
Erdélyi Napló
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Kolozs megyei szervezetének fontos szerepe volt abban, hogy végül is elindult és felgyorsult a határon túli magyarokról szóló státustörvény megalkotása -- írta legfrissebb számában a Nagyváradon megjelenő erdélyi hetilap. Kónya-Hamar Sándor Kolozs megyei RMDSZ-elnök, parlamenti képviselő előadást tartott a törvény adta lehetőségekről és az erdélyi magyarság jövőjéről egy nagyváradi lakossági fórumon. Kónya-Hamar elmondta, hogy a külhoni magyarok állampolgárságáról szóló tervezetet a Kolozs megyei szervezet dolgozta ki tavaly, viszont a Magyarok Világszövetsége tette le a budapesti kormány asztalára.
-- A kolozsváriak azért tartották fontosnak a beterjesztést, mert innen úgy tűnt, hogy a Fidesz által a határon túli magyaroknak tett 1998-as választási ígéret elsikkad az azonnali teendők között. A Kolozs megyei RMDSZ által kidolgozott tervezetnek köszönhető, hogy végül is elindult és felgyorsult a státustörvény megalkotása, amely nagyobbrészt egyezik is az eredetivel -- hangsúlyozta a megyei szervezet elnöke.