Világgazdaság

Halál a hírszobában – A showman elhunyt, a kardiológusok széttárják kezüket

Tim Russert, az NBC műsorvezetője június 13-án a stúdióban összeesett és meghalt. A televíziós személyiség betartotta az orvos utasításait, vérnyomáscsökkentőt szedett, és rendszeresen stressz teszten esett át. A halálával kapcsolatos kérdéseket elemzi a New York Times.

Tim Russert tizenhét éve jelent meg az amerikai családok életében, amikor átvette az NBC Meet the Press című műsorának vezetését, amelyet haláláig folytatott. Az 58 éves műsorvezető láthatólag minden orvosi utasítást betartott, hogy elkerülje a stresszből, és túlsúlyból eredő szívproblémákat tizenegy napja mégis életét vesztette.

A New York Times a halálának körülményeit ismertető cikk megjelenését követően számtalan olvasói levelet kapott, amelyek azt állították: az orvosok bizonyára figyelmen kívül hagytak valamit vagy rossz kezelést választottak.

Tizenhat millió amerikai szenved szív-és érrendszeri megbetegedésben, és bár a halálozási arány javult, még mindig 650 ezer ember hal meg a betegség miatt évente. Közülük mintegy 300 ezret ér hirtelen halál, és 150 ezer beteg nem mutat tüneteket.

"A kardiológia legnagyobb dilemmája, hogy hogyan lehet azonosítani azokat a pácienseket, akik kiemelten veszélyeztetettek." – jelentette ki Dr. Sydney Smith egyetemi tanár, az Amerikai Szívtársaság korábbi elnöke. A kardiológusok ugyan képesek pontosan meghatározni a kockázati tényezőket, de nem tudják megjósolni, kik azok, akik a erőteljesen veszélyeztettek, és röviden időn  – akár egy éven – belül szívrohamot kaphatnak.

Az artériarepedést, amely a műsorvezető halálát is okozta évente 1,2 millió alkalommal diagnosztizálják az Egyesült Államokban, az így létrejövő szívroham több mint négyszázezer ember halálához vezet évente. A gond az, hogy az orvosok nem tudják megállapítani, kinél valószínű a katasztrófa bekövetkezése. Igaz volt ez Russertre is, akinek leletei, például koleszterinszintje nem jelezte előre a közelgő veszélyt.

Smith a bizonytalansági tényezők mellett azt javasolja: mindenki ellenőrizze lipidszintjét, vérnyomását, ne dohányozzon, és ügyeljen a deréktáji elhízásra a kockázat minimálisra csökkentése érdekében.

vérnyomás Autók Devizakereskedőknek GVH-ügyek New York Times kockázat Pályázati forródrót KK - HR szakoldalak KK - Képzés Russert Rendőrségi ügyek - Tüntetések Politikai közvélemény-kutatások BKV KK - Vállalati szemmel koleszterin autóipar KK - Hírek röviden Részvénypiacok Telebit Deviza- és árupiac Zöld ügyek KKV aloldal szívroham Befektetési lehetőségek Egyesült Államok biztosítás Tudomány - Kultúra BÉT Adórendszer Magyarországon